Afschaffen jaaraangifte kleine ondernemingen stuit tegen verzet

Ruben den Boer
Als het aan de meerderheid van de Tweede Kamer ligt, mogen belastingplichtigen met een kleine onderneming gewoon een jaaraangifte blijven doen. In eerste instantie wilde het kabinet dat ook kleine ondernemingen kwartaalaangifte zouden doen, maar nu steekt onder meer de VVD daar een stokje voor.

VVD bang voor administratieve- en lastenverzwaringen

De VVD is namelijk bang dat het verplichten van een kwartaalaangifte tot flinke administratieve- en lastenverzwaringen leiden. Zeker aangezien de regeling alleen geldt voor natuurlijke personen (dus geen bv’s, vof’s, o.i.d.) die minder dan € 1.883,- per jaar aan btw moeten betalen. Deze ondernemers hoeven hun btw niet of maar gedeeltelijk af te dragen, daarom acht de VVD verplichte kwartaalaangifte als overbodige rompslomp.

Jaaraangifte afschaffen voor betere controle

Groot voorstander van het afschaffen van de jaaraangifte is de Belastingdienst. Die hopen dat ze door middel van kwartaalaangiften een betere grip krijgen wat betreft toezicht en handhaving. Bovendien denkt de Belastingdienst fraude beter aan te kunnen pakken als alle ondernemers elk kwartaal aangifte gaan doen.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben