AEX-bedrijven kiezen steeds vaker jonge CEO

AEX-bedrijven kiezen steeds vaker jonge CEO

Redactie Baaz

De gemiddelde leeftijd van nieuwe bestuursvoorzitters bij grote Nederlandse bedrijven is het afgelopen jaar gedaald van 49,6 naar 48,9 jaar. Inmiddels is bijna een kwart van alle door AEX-bedrijven aangestelde nieuwe CEO’s jonger dan 45 jaar. Dit blijkt uit het rapport Route to the Top 2023, een jaarlijkse analyse van executive search en leadership consultancy firma Heidrick & Struggles. Voor dit rapport zijn de kenmerken van 1.221 CEO’s uit 27 landen bestudeerd. Een andere opmerkelijke conclusie is dat de AEX-bedrijven in toenemende mate op zoek zijn naar ervaren bestuurders: het aandeel topbestuurders met C-level ervaring steeg van 69 procent in 2022 naar 78 procent in het afgelopen jaar. 

De CEO’s van grote Nederlandse bedrijven worden steeds jonger, maar dit betekent niet dat ze geen ervaring hebben. Zo heeft bijna de helft van hen deze functie al eens eerder uitgeoefend. “Een groot gedeelte van de AEX-bedrijven wordt geconfronteerd met toenemende macro-economische en geopolitieke uitdagingen”, zegt Imke Lampe, Managing Partner van Heidrick & Struggles Nederland. “Om die het hoofd te bieden, is bestuurservaring een pré. Daarbij kijken AEX-bedrijven tegenwoordig veel breder dan de traditionele bestuurdersprofielen, zoals CEO, CFO en COO. Een jaar geleden had slechts vijftien procent van alle CEO’s van de grootste Nederlandse bedrijven ervaring buiten deze drie rollen, nu gaat het om meer dan een kwart.”

Diversiteit

Het aantal vrouwelijke CEO’s bij AEX-bedrijven is ten opzichte van vorig jaar gehalveerd, van de 23 grootste bedrijven van Nederland had alleen Wolters Kluwer een vrouwelijke topbestuurder: Nancy McKinstry. Het aandeel niet-Nederlandse bestuursvoorzitters bleef met 39 procent onveranderd. Opvallend genoeg nam ook het percentage met internationale bestuurservaring fors af: van meer dan de helft in 2022 naar momenteel slechts een derde van alle bestuursvoorzitters. Lampe: “Ondanks alle initiatieven en diversiteitsquota lukt het AEX-bedrijven vooralsnog niet om meer vrouwelijke leiders aan te stellen. Vergeleken bij het wereldwijde gemiddelde van acht procent vrouwelijke CEO’s, doen wij het met slechts vier procent aanzienlijk minder goed. Echte verandering komt van binnenuit, dit geldt ook voor een meer divers bedrijfsleven. Als een organisatie in de kern divers is én het zich daarnaar gedraagt, zul je dat uiteindelijk ook terugzien in de bestuurskamer.”

Talent van buitenaf

Omdat de grootste bedrijven van Nederland steeds jongere CEO’s aanstellen, blijven laatstgenoemden in het algemeen ook langer zitten. Bedroeg de gemiddelde ambtstermijn bij aanstelling vijf jaar geleden nog 7,3 jaar, inmiddels is dit opgelopen naar 8,1 jaar. Dit is fors langer dan het wereldwijde en Europese gemiddelde van respectievelijk 6,9 jaar en 6,4 jaar. In de zoektocht naar geschikte leiders komen AEX-bedrijven echter steeds vaker uit bij bestuursvoorzitters van buiten de eigen organisatie. Maar liefst één op de drie CEO’s is inmiddels een zogenoemde outside hire. Een jaar geleden gold dit voor slechts negentien procent van hen. Lampe: “Er zijn twee mogelijke verklaringen voor deze ontwikkeling. Of AEX-bedrijven hebben het talent binnen hun organisaties niet klaargestoomd voor opvolging óf het huidige macro-economische en geopolitieke klimaat zorgt ervoor dat een Raad van Commissarissen van mening is dat zij op dit moment ongeschikt zijn voor een eventuele opvolging.”

Over Heidrick & Struggles

Heidrick & Struggles (Nasdaq: HSII) geldt wereldwijd als één van de vooraanstaande executive search en leadership consultancy firma’s. Als trusted advisor werkt de organisatie nauw samen met klanten om future proof leiders en organisaties te ontwikkelen, waarbij ze alle uitdagingen oplost op het gebied van talent: van executive search tot interim. Daarnaast focust Heidrick Consulting zich op assessment, board reviews, diversiteits- en inclusieprogramma’s en cultuurverandering. Heidrick Digital biedt een systeem om op basis van kunstmatige intelligentie de beste leiders op de juiste plek te krijgen. Heidrick & Struggles startte 70 jaar geleden als pionier op het gebied van executive search en heeft 55 kantoren in 28 landen. Tegenwoordig biedt het bedrijf geïntegreerde leiderschapsoplossingen, waarmee ze cliënten helpen de wereld te veranderen, ‘one leadership team at a time®’. Voor meer informatie, zie www.heidrick.com

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie