ACM duldt voortaan prijsafspraken ZZP'ers

ZZP
Jordi Smit
ZZP'ers krijgen in de toekomst de kans collectief afspraken te maken over hun beloning, waardoor ze zeker zijn van een minimuminkomen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Inkomen ZZP'ers

Het ACM vindt het voor de markt niet goed als ZZP'ers onder lage uurtarieven hun werk moeten doen. Dat is volgens de organisatie momenteel nog niet het geval. De nieuwe regeling moet ervoor zorgen dat ZZP'ers de mogelijkheid krijgen hun inkomen in de toekomst te verbeteren. 

Nieuwe regelingen

Het kabinet heeft inmiddels meer afspraken gemaakt over nieuwe regelingen voor Zelfstandigen Zonder Personeel. Zo voert het vanaf 2021 een wettelijk minimumtarief voor ZZP'ers in van € 16,- per uur. Het ACM zal de aankomende twee jaar echter geen boetes opleggen als ze afspraken maken om dit tarief te bewerkstelligen.

LEES OOK: Steeds minder mannen op de arbeidsmarkt

Leidraad ZZP'ers

Op het moment was het voor ZZP'ers nog verboden om collectieve prijsafspraken te maken. Er zou dan namelijk oneerlijke concurrentie kunnen ontstaan, waardoor de prijzen voor de consument drastisch omhoog kunnen gaan. De leidraad moet de mogelijkheden aantonen middels collectieve regelingen een verbetering in het inkomen te realiseren.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi