Aantal vrouwelijke managers groeit
Aantal mannelijke managers stijgt minder snel

Aantal vrouwelijke managers groeit

Redactie Baaz
Ondernemers nemen steeds vaker vrouwelijke managers aan. Toch loopt ons land nog steeds achter vergeleken met het buitenland.

Steeds meer vrouwelijke managers

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven neemt meer vrouwelijke managers aan. Desondanks bungelt Nederland nog altijd onderaan de ranglijst van landen met vrouwen in de allerhoogste managementposities.
 
Dat heeft weliswaar voor een deel te maken met de mogelijkheden en faciliteiten die onze samenleving aan werkende ouders biedt, maar ook voor een heel groot deel met het lef van vrouwen zelf, stelt Mischa Voogt, Managing Director bij Michael Page Nederland, het werving- en selectiebedrijf achter het onderzoek

Kwart van de managementlaag

Bijna de helft van alle bedrijven in het onderzoek van Michael Page geeft aan dat er op dit moment meer vrouwen in managementposities werken dan vijf jaren geleden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vormen vrouwen op dit moment in totaal iets meer dan een kwart van de managementlaag in Nederland.
 
Dat neemt echter niet weg dat Nederland op de internationale ranglijst laag scoort als het gaat om vrouwen in topposities. De groei zit voornamelijk in het middenmanagement. In het senior management zijn vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd. Dat percentage ligt rond de 11 procent, terwijl het gemiddelde in Europa rond de 23 procent ligt. 

Vrouwelijke managers door glazen plafond

In de ons omringende landen zijn inmiddels wetten aangenomen die dit glazen plafond aan de top moeten doorbreken. Zo moeten de raden van bestuur van grote beursgenoteerde bedrijven in België tegen 2017 voor minstens een derde uit vrouwen bestaan. In Duitsland moeten bedrijven vanaf dit jaar minstens 30% vrouwen op topposities benoemen. In Nederland is vooralsnog afgezien van een vrouwenquotum.
 
Het aantal mannelijke managers is overigens in dezelfde periode een stuk minder gestegen. Slechts 10 procent van de Nederlandse bedrijven in het onderzoek geeft aan dat er op dit moment meer mannelijke managers zijn dan voorheen.

Minister Bussemaker (emancipatie) heeft in februari een website gelanceerd die het vrouwen gemakkelijker moet maken om een bestuursfunctie in de top van het bedrijfsleven te bemachtigen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie