Aantal midden- en kleinbedrijven groeit snel

MKB
Aimée van Vuuren
Er is in de afgelopen tien jaar een groei zichtbaar van bijna 335 duizend midden- en kleinbedrijven. Aan het begin van het derde kwartaal waren er in Nederland 1,16 miljoen MKB'ers actief, meldt het CBS.

Oudere bedrijven

Uit cijfers van de MKB-tabel blijkt dat in 2014 37 procent van het totaal aantal midden- en kleinbedrijven tien jaar of ouder was. In 2019 is dit percentage gestegen naar 41,2 procent. Het aantal bedrijven jonger dan drie jaar bedroeg aan het begin van dit jaar 234.000, oftewel 20,6 procent van het totale aantal. De kleinste groep, met 14,3 procent, waren de midden- en kleinbedrijven die drie tot vijf jaar oud zijn.

LEES OOK: Mkb'ers: vijf tips voor maximale efficiëntie

Sector MKB-bedrijven

In tien jaar tijd is het aantal midden- en kleinbedrijven met 67 procent gestegen. Van de ruim 335 duizend MKB-bedrijven kwamen er 330.000 als microbedrijf op de markt. De groei was voornamelijk te zien in de informatie- en communicatiesector, denk daarbij aan vloggers en filmproducenten die eenmanszaken opstarten. Vergeleken het derde kwartaal in 2009 is de horeca het hardst gestegen met bedrijven met meer dan tien werkzame personen, terwijl in de bouwnijverheid het aantal juist is gedaald met ongeveer 20 procent. In de handel kwamen er tienduizenden webwinkels bij, veel daarvan zijn eenmanszaken.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée