Aantal faillissementen weer gestegen

Aantal faillissementen weer gestegen

Redactie Baaz
In oktober zijn er 743 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 147 meer dan in september. Is het einde van de crisis dan toch niet in zicht?

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, predikte begin oktober nog dat Nederland uit de recessie was. Uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag publiceerde blijkt anders. Gingen er in september nog 595 bedrijven failliet, in oktober steeg dat aantal tot 743. Eenmanszaken zijn in dit onderzoek niet meegenomen. Van de vorige maand omgevallen bedrijven waren de meeste actief in de handel (173), de bouw (97) en de specialistische zakelijke diensten (86). Kleine kanttekening: in september was het aantal faillissementen het laagst sinds het begin van dit jaar.

Dit jaar gingen tot en met oktober 7097 bedrijven op de fles. Dat is 14 procent minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De laatste tijd gingen naast kleine bedrijven grote merken als Schoenenreus, Free Record Shop en Oad over de kop. De eerste twee kregen een doorstart en het failliete reisburo werd deels overgenomen door RTN.

Het CBS verklaart de stijging door een extra zittingsdag in oktober. Doordat de rechtbank vaker open was deze maand, zijn er volgens de organisatie ook meer faillissementen uitgesproken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie