Aangifte inkomstenbelasting versimpeld

Redactie Baaz
Het is alweer bijna tijd voor de inkomstenbelasting. Dit jaar kun je vanaf 1 maart je inkomstenbelasting indienen, de deadline is 1 mei. Als ondernemer lijkt je inkomstenbelasting een stuk complexer dan voor een particulier, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

Dankzij de slimme boekhoudsoftware van Jortt kun je de gegevens uit je boekhouding een-op-een overnemen voor je inkomstenbelastingaangifte. Daarmee is ook de inkomstenbelasting voor ondernemers een fluitje van een cent.

Innovatie bij de Belastingdienst

Voor veel ondernemers is de aangifte inkomstenbelasting nog een spookbeeld met veel papierwerk. Maar wie voor het eerst inlogt bij de Belastingdienst, zal erachter komen dat het meeste werk al is gedaan. De banksaldi, betaalde hypotheekrente, WOZ (Wet waardering onroerende zaken) van je huis, waarde van je effecten en ga zo maar door, het staat allemaal vooraf ingevuld voor je klaar.

Een snelle controle is voldoende om het particuliere deel van je inkomstenbelasting af te ronden. Wat dat betreft heeft de Belastingdienst de afgelopen jaren verrassend goed werk afgeleverd.

Maar hoe zit het als je ondernemer bent? Heb je dan een boekhouder nodig voor de inkomstenbelasting? Het antwoord is: nee. Tenminste, niet wanneer je werkt met boekhoudprogramma Jortt. Jortt heeft namelijk twee unieke eigenschappen.
 

  1. Jortt zorgt automatisch dat je boekhouding voldoet aan de eisen die voor jouw rechtsvorm gelden.
  2. Jortt verwerkt je boekhouding zo, dat deze een-op-een overeenkomt met de inkomstenbelastingaangifte.

Voor ondernemers die werken met Jortt is de inkomstenbelasting dus niet meer dan een overschrijfoefening.

Aftrekposten voor ondernemers

Een veelgemaakte denkfout van ondernemers is dat alleen boekhouders ondernemersaftrekposten, zoals investeringsaftrek, startersaftrek en zelfstandigenaftrek voor je kunnen aanvragen. Maar iedereen kan dat zelf. Sterker nog, het zijn verplichte vragen bij het afronden van je inkomstenbelasting. Je kunt het niet vergeten en je kunt het niet fout doen. Veelal is het aanvragen van een aftrekpost niet meer dan een vinkje aanklikken.

Jaarrekening

Dan gelijk maar de laatste farce: de jaarrekening. Voor eenmanszaken en vof’s vaak het duurste deel van hun boekhouding. Een jaarrekening -- of zoals deze voor een eenmanszaak of vof heet, de samenstelrekening -- is niet verplicht! Het maakt de Belastingdienst niets uit of je deze hebt of niet. Ook kun je je als ondernemer onmogelijk verschuilen achter de boekhouder die deze heeft opgesteld. Als ondernemer ben je altijd zelf verantwoordelijk voor je boekhouding. Je kunt er dan ook maar beter voor zorgen dat je begrijpt hoe deze in elkaar steekt. Wat wel verplicht is om te bewaren voor je boekhouding zijn je begin- en eindbalans en de winst- en verliesrekening. Rapporten die met een druk op de knop uit je boekhoudprogramma komen. Dat hoeft niets te kosten.

Zelf doen, of uitbesteden?

De vraag blijft dus of je je inkomstenbelasting dit jaar uitbesteedt of dat je het zelf opgeeft. Bij boekhoudprogramma Jortt zijn ze daar duidelijk over. Het is als ondernemer goed om zelf je inkomstenbelasting proberen in te vullen. Het geeft je een goede indruk wat de Belastingdienst nu eigenlijk écht van je verwacht. Dat maakt je een betere ondernemer. En voor je het weet, heb je de aangifte nog afgerond en opgestuurd ook.

Wordt zelf heer en meester over je boekhouding en je inkomstenbelasting: kijk voor meer informatie op www.jortt.nl.  

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie