8 handige gadgets voor elke automobilist

8 handige gadgets voor elke automobilist

Redactie Baaz
Ben jij veel met de auto onderweg voor werk? Dan is het risico op een ongeluk of ander pechgeval aanwezig.

Het kan iedere automobilist gebeuren: je raakt betrokken bij een auto-ongeluk, rijdt tegen een paaltje aan of komt met pech langs de weg te staan. Een goede autoverzekering afsluiten is daarom verstandig, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. De acht gadgets in dit artikel kunnen helpen bij het voorkomen van autoschade of je een handje helpen als je tóch een auto-ongeval krijgt.  

1. Smartphonehouder

Een smartphonehouder is erg handig als je gebruikmaakt van navigatie via je telefoon. Je voorkomt hiermee dat je smartphone bij een scherpe bocht door de auto vliegt. Daarnaast heb je de aanwijzingen van de navigatie altijd in je gezichtsveld, doordat de smartphonehouder op de voorruit is bevestigd. Het kan namelijk flink gevaarlijk zijn als je naar beneden moet kijken om je navigatie te kunnen volgen, waardoor je je ogen niet meer op de weg hebt. Op die manier werkt de telefoon dus precies als een navigatieapparaat.

2. Carkit

Mobiel bellen in de auto kan levensgevaarlijk zijn. Heb je je smartphone in je hand terwijl je achter het stuur zit, dan riskeer je bovendien een boete van 230 euro. Wil je toch graag bellen in de auto, zorg er dan voor dat je handsfree belt. In nieuwe auto’s is vaak een handsfree-installatie ingebouwd. Is dit bij jouw auto niet het geval? Dan is een carkit aan te raden. Dit is een apparaat dat het geluid van je smartphone versterkt, waardoor je deze niet meer hoeft vast te houden. Er zijn verschillende soorten carkits. Zo zijn er carkits te koop die je kunt laten inbouwen, maar kun je ook kiezen voor een variant die je op je dashboard kunt plaatsen. 

3. Bandenspanningcontroleset

Hebben je banden de juiste bandenspanning? Dan ligt je auto beter op de weg, slijten je banden minder snel en verbruik je minder brandstof door een lagere weerstand. Is je bandenspanning te hoog of juist te laag, dan loop je ook nog eens het risico op een klapband. Je kunt de bandenspanning bij het tankstation laten controleren en de banden oppompen, maar je kunt ook een bandenspanningcontroleset aanschaffen. Hiermee kun je de bandenspanning eenvoudig zelf controleren, waar je maar bent.

4. Startkabels met batterij

Als je met een lege accu staat, moet je maar net het geluk hebben dat er iemand in de buurt is die startkabels bij zich heeft. Zorg er daarom voor dat je zelf degene bent die altijd startkabels in de achterbak hebt liggen. En kies je voor startkabels met batterij? Dan kun je niet alleen medereizigers helpen, maar ook je eigen auto weer aan de praat krijgen in geval van een lege accu.

5. Gps-tracker

Slechts een derde van de gestolen auto’s in Nederland wordt teruggevonden. Hoe fijn zou het zijn als je je auto na diefstal kunt terugvinden via gps? Dat kan met een gps-tracker. Hiermee kun je op elk moment precies zien waar de auto is. Daarnaast kun je alle gereden routes met de auto terugzien. 

6. Veiligheidshamer

Met een veiligheidshamer kun je de autoruit kapotslaan als je na een ongeluk vast komt te zitten in je auto. Koop er een met ingebouwd gordelmes, zodat je in die situatie ook gemakkelijk je gordel kunt lossnijden. Je kunt de veiligheidshamer bevestigen aan de binnenkant van je autodeur. Zo heb je deze in een noodsituatie altijd direct binnen handbereik. 

7. Achteruitrijcamera

Met een achteruitrijcamera kun je precies zien wat er achter je gebeurt. In sommige nieuwe auto’s is zo’n camera ingebouwd, maar je kunt er ook los een aanschaffen. Als je geen ster bent in achteruitparkeren, kan dit een hele verstandige aankoop zijn. Zo raak je nooit meer per ongeluk een paaltje. Dat kan je flink wat schadekosten besparen. 

8. Dashboardcamera

Een dashboardcamera is een kleine camera die tijdens het rijden de weg voor je filmt. Je kunt de beelden vervolgens terugkijken op je computer. Zo’n camera is niet alleen leuk om beelden van een mooie roadtrip terug te kijken, maar ook erg handig om te bewijzen wie er schuldig is bij een ongeluk. Daarnaast worden beelden van dashboardcamera’s ook steeds vaker gebruikt om wegpiraten te pakken.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie