7 tips voor een effectief stagebeleid
Zo maak je werken met stagiairs een onmisbare toevoeging voor je organisatie

7 tips voor een effectief stagebeleid

Redactie Baaz
Wat betekenen stagiairs voor je organisatie? Nemen ze veel kostbare tijd in beslag of nemen ze juist veel werk uit handen? Een effectief stagebeleid benut de voordelen van stagiairs en zorgt ervoor dat de nadelen te verwaarlozen zijn.

 Advertorial

Met ruim 16 jaar ervaring weet Stageplaza, de grootste stagebank van Nederland, dat er bij veel organisaties nog ruimte is voor verbeteringen in het stagebeleid. Pas de volgende tips toe en maak werken met stagiairs een onmisbare toevoeging voor je organisatie.

1. Houd rekening met stageperiodes en werf stagiairs op de juiste momenten

Stagiairs zijn gebonden aan stageperioden. Er zijn vier gebruikelijke stageperioden per jaar: twee perioden van een semester en twee van een trimester. De meeste studenten beginnen in een periode van drie maanden voor de aanvang van de stageperiode met zoeken. Dit is dus het ideale moment om te beginnen met werven. Houd er rekening mee dat als een stageperiode na de zomervakantie begint, studenten eerder beginnen met zoeken, omdat zij hun stageplaats nog voor de zomervakantie geregeld willen hebben. Stageperioden verschillen per opleiding, dus laat je goed informeren als je op zoek bent naar studenten van een specifieke opleiding. Werf op de juiste momenten en verzeker je organisatie van de beste stagiairs.

2. Kies bewust tussen een meewerkstage en afstudeerstage

Het voordeel van een afstudeerder is dat hij/zij al meer ervaring heeft opgedaan gedurende de opleiding. Daarentegen dient een afstudeerstagiair gedurende de stage wel een scriptie of afstudeeropdracht af te ronden. Wanneer je geen passende opdracht voor een afstudeerder heeft liggen, is het verstandiger om een meewerkstage aan te bieden. De studenten die een meewerkstage zoeken, zullen minder kennis in huis hebben, maar hebben meer tijd voor het uitvoeren van meewerkactiviteiten binnen de organisatie.

3. Stel een inwerkmap op en bespaar op de benodigde inwerktijd

Wanneer je van te voren een inwerkmap hebt opgesteld, kan een stagiair hier altijd op terugvallen en hoef je minder tijd te investeren in het inwerken en begeleiden van een stagiair. Het opstellen van een kwalitatieve inwerkmap kan veel tijd in beslag nemen, maar ook dit kun je uitbesteden aan een stagiair die je hebt ingewerkt. Een inwerkmap is een ‘work in progress’ document, die in veel gevallen iedere stageperiode zal moeten worden aangevuld met nieuwe en verbeterde informatie. Met een goede inwerkmap bespaar je op den duur veel tijd en verhoog je de kwaliteit van de werkzaamheden van de stagiair.

4. Houd stagiairs gemotiveerd met gevarieerde werkzaamheden en opdrachten

Als stagiairs weinig variatie of uitdaging in hun werkzaamheden hebben, zal dit invloed hebben op de productiviteit en mogelijk ook de kwaliteit. Blijf stagiairs daarom prikkelen met variërende werkzaamheden en opdrachten. Ben je onzeker over de kwaliteit? Laat de stagiair dan eerst een stappenplan opstellen hoe de opdracht en werkzaamheden het best uitgevoerd kunnen worden. Evalueer de werkzaamheden ook regelmatig met de stagiair. Hiermee houd je de stagiair gemotiveerd en verhoog je de kwaliteit van het eindresultaat.

5. Overbrug stageperiodes en laat stagiairs elkaar inwerken

Wanneer je doorlopend stagiairs inzet voor vaste functies binnen je organisatie, doe je er goed aan om de stageperiodes in elkaar te laten overlopen. Je kunt je stagiairs vragen eerder te beginnen, langer door te werken of (tijdelijk) aan te nemen als bijbaan/vakantiekracht. Zo kunnen de zittende stagiairs de nieuwe lichting stagiairs inwerken, wat je een hoop tijd bespaart.

6. Houd rekening met stage-specifieke eigenschappen in de stageovereenkomst

Een stageovereenkomst is niet hetzelfde als een arbeidsovereenkomst. Zo is het slim om in een stageovereenkomst te vermelden wie de bedrijfsbegeleider is en tot wanneer de stagiair stage loopt. Stageplaza kan je een voorbeeldovereenkomst aanleveren, waarin rekening wordt gehouden met stage-specifieke eigenschappen.

7. Werf stagiairs om indirect vast personeel te werven

Uit cijfers van Stageplaza blijkt dat 35 procent van de studenten in vaste dienst treedt bij het stagebedrijf waar zij hun afstudeerstage hebben gelopen. Werk je met stagiairs, dan heb je dus vijf à zes maanden de tijd om een stagiair te trainen, coachen en evalueren, voordat je deze mogelijk een vast contract aanbiedt. Meer tips bij het opstellen van een stagebeleid? Neem gratis contact op met Stageplaza via 0800 44 55 660. Wij helpen je graag.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie