7 tips om je werk los te laten tijdens je vakantie
Hoe laat je je werk los op vakantie?

7 tips om je werk los te laten tijdens je vakantie

Redactie Baaz

Hoe laat je je werk los op vakantie? Zeven tips om de boel de boel te laten en echt te genieten van je dagen vrij.

1. Neem een paar dagen extra

Geef jezelf de tijd om ontspannen in te pakken en weer op gang te komen als je terugkomt. Je wilt niet uit de auto stappen, je inbox openen en binnen een dag 100 e-mails moeten lezen terwijl je uitpakt. Neem de eerste (twee) dagen om rustig uit te pakken en ga daarna pas je e-mail lezen en voicemail beluisteren. Jij bent ontspannen en kunt weer rustig aan je werk beginnen. Wat ook kan helpen is om gewoon een paar dagen thuis te zitten om alvast te wennen aan het idee om niet te hoeven werken. Als je uit je werkritme komt voor je weg gaat, geniet je extra van je vakantie.

2. Ga niet weg in chaos

Als je op vakantie gaat terwijl op het werk iedereen aan het stressen is, blijf jij ook stressen. Zorg dat je van tevoren een lijst hebt met welke taken je echt moet afmaken en zorg dat je klaar bent voor je weg gaat. Wat er ook gebeurt tijdens je vakantie, jij hebt je werk af en kunt gaan relaxen.

3. Hou werk en privé gescheiden

Alles wat met je werk te maken heeft, laat je thuis. Dus ook je e-mail. Maak een filter of een ander e-mailadres aan om werk en privé uit elkaar te houden. Zo kun je op vakantie rustig je mail lezen en versturen, zonder dat je meteen overladen wordt met nieuws van kantoor.

4. Schrijf!

Heb je veel moeite met alles loslaten? Ga schrijven, maakt niet uit waarover. Zet al je zorgen op papier en laat ze daar. Op deze manier is het makkelijker om het los te laten en rustig te worden. Wat ook kan, is deze punten naar je werkmail te sturen. Je zorgen laat je dan letterlijk achter op je werk, zodat je er mee aan de slag kunt als je terug komt.

5. Zet je telefoon uit

Veel mensen hebben één telefoon waar ze zowel voor werk als privé op te bereiken zijn. Je mobieltje neem je dan ook graag mee, voor het geval dat er iets is. Dat is allemaal prima, maar zet dat ding dan uit. Stuur je familie en vrienden een mailtje met tijden waarop je te bereiken bent en houd je daaraan. Je bent bijvoorbeeld tussen vijf en zeven uur mobiel te bereiken, want dan zit je waarschijnlijk toch te eten, en de rest van de dag niet. Zorg in ieder geval dat je bereikbaar bent op uren dat je werk je waarschijnlijk toch niet belt.

6. Leg ideeën vast

In zo’n periode van ontspanning krijg je vaak veel goede ideeën. Zeker mensen in een creatieve branche hebben hier last van. Je krijgt snel de drang om deze ideeën even naar kantoor te mailen of ze uit te werken. Doe dat niet. Schrijf je ideeën op, stuur ze naar je werkmail of maak een snelle schets. Leg ze vervolgens weg voor de rest van de vakantie. Als je thuiskomt liggen je ideeën voor je klaar en dan kun je er mee verder.

7. Ga iets doen

Dit is het meest voor de hand liggend: ga iets doen. Op vakantie zijn betekent ook dat je de tijd hebt om je omgeving te bekijken, een cursus zeilen te volgen of voor een andere activiteit. Als je bezig bent, ben je afgeleid en dus niet bezig met werk. Geniet van je vakantie en ga niet alleen maar bij je tent, caravan of bungalow zitten kijken naar je laptop.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie