59% Nederlanders overweegt zonnepanelen

59% Nederlanders overweegt zonnepanelen

Redactie Baaz

 Bijna de helft (47 procent) van de Nederlandse huiseigenaren zonder zonnepanelen heeft geen idee wat de terugverdientijd is van zonnepanelen of hoeveel energie zonnepanelen mogelijk opleveren. Dat blijkt uit onderzoek van Otovo, de Europese marktplaats voor zonnepanelen. Hoewel bijna de helft van de niet-zonnepaneelbezitters onbekend is met de voordelen, overwegen zes op de tien (59 procent) van hen toch om dit jaar nog zonnepanelen te installeren. 

Onder de huiseigenaren die al wel zonnepanelen hebben geïnstalleerd blijkt meer kennis aanwezig, twee derde (67 procent) van hen weet hoeveel energie zonnepanelen mogelijk opleveren, een iets hoger aantal (69 procent) weet wat de terugverdientijd is van zonnepanelen. Een derde van hen zegt dit echter niet uitgesproken te weten. Meer dan een op de drie (37 procent) van de huiseigenaren met zonnepanelen overweegt om dit jaar nog extra zonnepanelen te plaatsen.

Hardnekkige fabels 

Behalve onwetendheid blijkt dat onder Nederlanders sprake is van een aantal hardnekkige fabels omtrent zonnepanelen. Zo stelt een kwart (25 procent) van alle huizenbezitters dat de installatie van zonnepanelen pas kan worden terugverdiend wanneer sprake is van zonnige zomermaanden. Opvallend is dat hier het percentage van huizenbezitters met en zonder zonnepanelen ongeveer gelijk is. “Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen alleen stroom opwekken bij fel zonlicht. Maar ook op een bewolkte dag wekt een zonnepaneel stroom op“, zegt Jort Statema, algemeen directeur bij Otovo. Verder blijkt uit het onderzoek dat 61 procent van de Nederlandse huizenbezitters zonnepanelen nog altijd een luxeproduct vindt.

Ingewikkelde wet- en regelgeving

Veel huiseigenaren blijken daarnaast slecht op de hoogte te zijn van de huidige regelgeving rondom zonnepanelen. Zo blijkt dat een op de vijf Nederlandse huizenbezitters onbekend is met de geldende salderingsregeling. Ook blijkt dat slechts de helft (47 procent) van de Nederlandse huizenbezitters bekend is met de huidige subsidies en aftrekposten voor woningen met zonnepanelen.

Ruim een kwart van de Nederlandse huizenbezitters stelt dat de wet- en regelgeving het in Nederland ingewikkeld maakt om zonnepanelen te nemen. “Dat is zonde”, zegt Statema. “Nederland is juist een van de Europese voorlopers op het gebied van gunstige wet- en regelgeving voor het plaatsen van zonnepanelen. Die regelingen zijn bedacht om zonnepanelen voor zoveel mogelijk Nederlandse huishoudens financieel aantrekkelijk te maken, niet om het ingewikkeld te maken.” 

Belangrijkste resultaten

  • 59% van de huiseigenaren zonder zonnepanelen overweegt voor het einde van het jaar nog zonnepanelen te installeren. Van de huiseigenaren die al wel zonnepanelen hebben, overweegt 37 procent om zonnepanelen bij te plaatsen.
  • 20% van de huiseigenaren is onbekend met de salderingsregeling, de helft (47%) van de huiseigenaren is bekend met geldende subsidies en aftrekposten.
  • 47% van de huiseigenaren zonder zonnepanelen weet niet hoeveel energie zonnepanelen opleveren en wat de terugverdientijd is. 

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek is uitgevoerd onder 1070 Nederlandse huiseigenaren van 18 jaar en ouder. De onderzoekspopulatie is verdeeld onder Nederlandse huiseigenaren met zonnepanelen en Nederlandse huiseigenaren zonder zonnepanelen. De respondenten zijn representatief naar leeftijd, geslacht, arbeidsparticipatie. Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie