5 tips voor tevreden werknemers!

5 tips voor tevreden werknemers!

Redactie Baaz
Als werkgever wil jij natuurlijk niets liever dan tevreden werknemers. Tevreden werknemers zijn namelijk niet alleen productiever, maar zorgen ook voor structureel betere en innovatieve resultaten wat weer bijdraagt aan een hogere klanttevredenheid. Maar hoe zorg je ervoor dat je werknemers tevreden zijn en belangrijker nog, ook tevreden blijven? Hieronder vind je vijf tips die bijdragen aan het verhogen van je medewerkerstevredenheid.

Tip 1 - De kracht van het compliment

Een van de belangrijkste tips komt neer op het uiten van waardering naar je werknemers. Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar in de praktijk komt dit minder vaak voor dan gedacht. Terwijl ieder mens vindt het fijn om zich gewaardeerd te voelen. Deel ook niet alleen complimenten uit wanneer er een uitzonderlijke prestatie geleverd is, maar ook wanneer iemand simpelweg goed werk geleverd heeft of er een bijzondere gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Stuur bijvoorbeeld een bloemetje wanneer iemand een jaar in dienst is of een huis heeft gekocht. Het uiten van je waardering draagt bij aan de motivatie en tevredenheid van je werknemers. Het is een klein middel met een grote impact.

Tip 2 - Bied genoeg ontwikkelingsmogelijkheden

Door medewerkers genoeg ontwikkelingsmogelijkheden te bieden, creëer je voor hen een positief toekomstperspectief. Het doorontwikkelen van de medewerkers kwaliteiten zorgt er namelijk voor dat zij stappen kunnen zetten en door kunnen groeien. Faciliteer de medewerkers door bijvoorbeeld minimaal 1x per jaar een cursus aan te bieden of biedt een on the job coaching traject aan. Naast dat dit bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer, verhoogt dit ook de tevredenheid en het kennisniveau binnen de organisatie.

Tip 3 - Creëer een prettige werkomgeving

Een prettige werkplek draagt bij aan de tevredenheid van de werknemers. Zorg dus voor ergonomisch verantwoord bedrijfsmeubilair, goede koffie en een fijne en schone werkomgeving. Zeker nu er veel vanuit huis wordt gewerkt is het van belang dat de werknemer ook thuis een fijne werkplek voor zichzelf heeft. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een werknemer op zijn thuiswerkplek ook beschikking heeft tot een tweede scherm en toetsenbord. Heeft de werknemer zelf geen goede bureaustoel ter beschikking? Zorg dat dat voor je werknemer geregeld wordt. Wees hier als organisatie ook proactief in, zodat de medewerker echt het gevoel krijgt dat er aan hem gedacht wordt.

Tip 4 - Organiseer bedrijfsuitjes

Organiseer minimaal 1 keer per half jaar een bedrijfsuitje. Dit draagt namelijk niet alleen bij aan de tevredenheid van de werknemers, maar ook aan de binding van collega’s onderling. Dit biedt de werknemers namelijk de mogelijkheid om contact met elkaar te hebben in een andere setting. Dus geen werkgerelateerde zaken, maar elkaar beter leren kennen op persoonlijk vlak. Kies bijvoorbeeld voor een bedrijfsuitje waarbij je ontspanning en teambuilding met elkaar combineert en afsluit met een heerlijk diner. Dit biedt de werknemers de mogelijkheid om echt even te ontspannen en elkaar nog beter te leren kennen.

Tip 5 - Wees flexibel

Zeker met betrekking tot de huidige tijd waarin we leven is het belangrijk dat je als organisatie flexibel bent naar je werknemers toe. Nu er veel thuis gewerkt moet worden, is het fijn dat je als organisatie laat zien dat je met de medewerkers meedenkt. Biedt je werknemers bijvoorbeeld flexibele werktijden aan, zodat zij kunnen starten nadat ze bijvoorbeeld de kinderen naar school hebben gebracht of ze juist tussendoor kunnen ophalen. De ruimte die je de werknemers kunt geven is bijvoorbeeld de werkdag starten tussen 07:00 en 10:00. Hierdoor geef je de medewerkers vertrouwen en flexibiliteit waardoor zij meer ontspannen aan hun werkdag starten. Of downloadt als organisatie bijvoorbeeld een wandel app, waarmee je je medewerkers stimuleert om in de lunchpauze een stukje te wandelen. Dit draagt niet alleen bij aan hun creativiteit, maar biedt ze ook een extra gevoel van ontspanning.

Bovenstaande tips zijn makkelijk realiseerbaar en dragen bij aan het verhogen van de tevredenheid van je medewerkers wanneer je dit consistent doorvoert. Je creëert hiermee ook nog vertrouwen van je medewerkers naar de organisatie toe. Dus wat houd je nog tegen? Start vandaag nog met het verhogen van je medewerkerstevredenheid en door deze simpele tips door te voeren.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie