5 tips voor het lanceren van een IoT-product

5 tips voor het lanceren van een IoT-product

Redactie Baaz

De Internet of Things (IoT) staat vooral nog te boeken als verre toekomstmuziek. Maar volgens onderzoeken passen al talloze bedrijven IoT toe en in 2020 zijn er naar verwachting zo'n 26 miljard IoT-producten op de markt. Baaz legt uit hoe jij hoe zo'n product kan lanceren.

1. Maak een prototype

Voordat je al je zuurverdiende centjes in de ontwikkeling van een product stopt, investeer eerst in een prototype. Dat is de snelste route naar gelukkige klanten en hierdoor ontwerp je iets wat aansluit bij de wensen van consumenten. Het overslaan van de protypefase klinkt wellicht verleidelijk (want: goedkoop), maar kan je bedrijf uiteindelijk duur komen te staan.

2. Onderschat de productiekosten niet

Aan veelbelovende Kickstarter-projecten geen gebrek. Toch raken ze geregeld in de vergetelheid en dat is meestal niet omdat er een slecht idee achter zit. Het onderschatten van de productiekosten is een veelgemaakte fout waardoor veel bedrijven sneuvelen. Cash is sneller op dan je verwacht. Realiseer je ook dat er met software meer te winnen valt dan met dure hardware.

3. Focus op software

IoT draait vooral om het naadloos in elkaar laten sluiten van apparaten. Daar moeten gebruikers zich hoe dan ook voor verbinden met een smartphone of het web en dat laat nog wel eens wat te wensen over - niemand wordt vrolijk van oeverloze processen met tal van stappen. Vergeet dus niet dat je software voor een groot deel bijdraagt in de gebruikerservaring. De hardware moet gemakkelijk te begrijpen zijn en de software moet dat ondersteunen. 

4. Doe het niet alleen om indruk te maken

Bedenk wat de consument wilt en niet wat 'cool' is. Zonder echte waarde zal het product vrijwel altijd mislukken.

5. User-test alles

Feedback is de sleutel tot succes. Ook al is je product nog verre van perfect, laat het testen door mensen die je nuttige feedback kunnen geven. Wellicht moet je even over je trots heenstappen, maar de informatie die je ervoor terugkrijgt is het waard. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie