5 tips voor een succesvolle kleine ondernemer

5 tips voor een succesvolle kleine ondernemer

Redactie Baaz
Ieder jaar is er weer een grote groep mensen die een bedrijfje opstart. Daarnaast zijn er ook veel jonge ondernemers die een faillissement aanvragen. Hoe kan het dat het zo vaak mis gaat? Twee belangrijke aspecten zijn geld en misschien een iets minder voor de hand liggend antwoord: gebrek aan motivatie. Hieronder een aantal tips om toch op de been te blijven.

1. Houdt de geldstroom sterk in de gaten

Zorg ervoor dat je goed weet wat er binnen komt en wat er uit gaat. Heb je iets nieuws nodig maar is het geld er niet? Wacht er dan nog even mee totdat er wel geld is. Een lening afsluiten valt daar natuurlijk buiten, maar probeer ook verder te kijken. Koop spullen tweedehands en kijk of je geld kan lenen bij familieleden.

2. Promoot je bedrijf

Het is niet altijd makkelijk om je bedrijf te promoten. Zeker niet voor een klein bedrijf. Hoe doe je dat en waar? Lees een paar marketingboeken en praat met andere ondernemers om te kijken hoe zij het aanpakken. Was het de eerste keer geen succes? Ga dan niet bij de pakken neerzitten en probeer het nog eens.

3. Pak op tijd je rust

Als je eigen baas bent heb je meestal weinig tijd om tijd voor jezelf te nemen. Iedere ochtend gaat de wekker vroeg en heb je de hele dag al vol gepland. Toch is het af en toe goed om even je gedachten bij iets anders te hebben. Als iets niet gaat zoals je wilt en het moet bijvoorbeeld voor een bepaalde tijd af zijn, is het beter om even met iets anders bezig te zijn. Daarna ben je beter in staat om een oplossing te vinden voor een eventueel probleem.

4. Geloof in jezelf

Het klinkt misschien heel dromerig. Toch is dit een belangrijk punt. Niet iedereen kan een ondernemer worden en jij hebt de stap genomen en bent het nu. Denk hieraan als je een tegenslag hebt. Het maakt je sterker.

5. Durf te vragen

Je hebt mensen nodig om een bedrijf op te starten. Niet alleen voor geld, maar ook voor connecties, partners en klanten. Als je ergens onzeker over bent is het geen schande om het te vragen aan een deskundige of gewoon een vriend die er verstand van heeft. Schaam je niet, vragen mag altijd.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie