5 tips voor de baas

5 tips voor de baas

Redactie Baaz
Een succesvolle onderneming is nergens zonder een goed team met een even goede leider. Als baas moet je overal rekening mee houden. Met deze 5 tips zorg je voor een goede werksfeer en geef je de productiviteit gegarandeerd een boost.

1. Vertrouw je team

Als baas moet je erop durven vertrouwen dat je de beste mensen in huis hebt gehaald. Zoals Tina Fey schrijft in haar boek Bossypants: ‘’In most cases being a good boss means hiring talented people and then getting out of their way”. Je kunt toch niet altijd alles onder controle hebben, en dat moet je ook niet willen. Door je werknemers de ruimte te geven om hun ding te doen win je wederzijds vertrouwen en dat leidt uiteindelijk tot een fijne, succesvolle samenwerking.

2. Beloon goed werk

Cliché, maar waar. Door je werknemers te laten weten dat je blij met ze bent en ze te belonen voor goed werk boost je productiviteit en zorg je voor een goed werkend team. Natuurlijk gaat er wel eens iets fout, en daar mag je ook zeker aandacht aan besteden, maar zorg ervoor dat het niet de overhand neemt. 

3. Luister naar je mensen

Verschillende studies hebben uitgewezen dat actief luisteren naar je werknemers een zeer positief effect heeft op jouw succes als baas. Als je écht naar je werknemers kunt luisteren laat je daarmee zien dat je geïnteresseerd bent en dat leidt tot een open en vertrouwelijke werksfeer.

4. Draag een duidelijke visie uit

Het is goed om met je team te communiceren over de visie van het bedrijf. Laat je werknemers weten waar ze het voor doen.

5. Neem af en toe een pauze van het baas-zijn

Werknemers moeten zich prettig voelen in de werkomgeving. Net als jij spenderen ze waarschijnlijk meer tijd op kantoor dan ergens anders. Maak daarom ook af en toe tijd voor een niet-werk gerelateerde activiteit. Dit kan de vrijdagmiddagborrel , een teamuitje of wat dan ook zijn, maar zorg ervoor dat je heel even niet de baas hoeft te zijn.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie