5 tips om jouw thuiskantoor in te richten zodat je zo productief mogelijk bent

5 tips om jouw thuiskantoor in te richten zodat je zo productief mogelijk bent

Redactie Baaz

16 maart is de ‘Dag van de Thuiswerker’; een speciale dag waarop werkgevers een blijk van waardering kunnen geven aan hun hardwerkende thuiskantoor-tijgers. En terecht: uit onderzoek van Jabra blijkt dat 56 procent van de thuiswerkers thuis productiever zijn dan op kantoor.

Dat komt deels door de toegenomen vrijheid en deels door de voorzieningen die werkgevers bieden om thuiswerken te faciliteren. Maar hoe houden we deze productiviteit vast? Frank van Veen, Channel & End-user Marketing Manager bij Jabra, geeft je vijf tips, zodat thuis werken productiever (en dus leuker) is.

1. Wees duidelijk over je beschikbaarheid

Spiderman zei al dat bij meer macht ook meer verantwoordelijkheden komen kijken. Als thuiswerker heb je veel meer vrijheid in het indelen van je eigen uren. Maar dat betekent ook dat je moet zorgen dat iedereen kan weten wanneer je wel, of juist niet, beschikbaar bent. Plan je dag daarom in met een digitale tool, en geef mensen (deels) toegang tot die tool. Ben daarin ook duidelijk over wanneer je beschikbaar bent en wanneer je even niet achter je bureau zit. Of het nu voor de tandarts of je uurtje sporten is: je hoeft vaak niet eens vrij te vragen. Maar je moet wel duidelijk maken dat je vrij bent.

2. (Co)creëer een productieve playlist

Niet elke muziek werkt productiviteit in de hand en niet iedereen ontspant bij harde drums of gierende elektrische gitaren. Overweeg daarom om, samen met collega’s, een playlist samen te stellen met daarin rustgevende beats en klassieke invloeden. Volgens Spotify is muziek dé productiviteitsvergroter, en het medium heeft dan ook verschillende voorzetjes voor afspeellijsten gedaan. De ‘Peaceful Piano’ afspeellijst is volgens Spotify dan ook een goed voorbeeld; maar dat kunnen jij en je collega’s vast beter.

3. Sluit je thuiskantoor af van omgevingsgeluiden

Het is de moeite waard om in een professionele koptelefoon te investeren. Een headset met goede Actieve of Passieve Noise Cancelling technologie zorgt ervoor dat jij in je bubbel kan blijven en productiever bent. Een professionele headset heeft daarnaast ook noise cancelling microfoons die ervoor zorgen dat jouw omgevingsgeluid niet hoorbaar is voor jouw gesprekspartner. Hierdoor heb je heldere gesprekken en minder kans op meeting fatigue. Je brein hoeft minder prikkels te verwerken, doordat het omgevingsgeluid wordt weggefilterd. Goed en aangenaam geluid is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je gesprekspartner.

Uit onderzoek van Jabra blijkt dat 16 procent van de respondenten (nog) niet genoeg technische ondersteuning krijgen van hun werkgever. Veel thuiswerkers roeien met de riemen die zij hebben, zoals hun eigen persoonlijke koptelefoon en microfoon, en die bieden vaak niet de kwaliteit die men op kantoor gewend was. Voor werkgevers is de investering in een goede headset overigens ook de moeite waard, zeker als we straks weer allemaal naar kantoor mogen. Bijna de helft van de respondenten (45%) zegt wel eens dat kletsende collega’s ervoor zorgen dat ze hun concentratie verliezen.

4. Zorg voor de beste (internet)verbinding op je thuiskantoor

Het hebben en houden van een goede wifi-verbinding kan wel eens een uitdaging zijn. Er zijn tegenwoordig veel hulpmiddelen beschikbaar die het wifi-signaal kunnen versterken en je connectie stabiel kunnen houden. Niets is zo vervelend als een call die hapert of zelfs onderbroken wordt omdat het signaal wegvalt. Maar niet alleen een stabiele internetverbinding is belangrijk; ook een goede Bluetooth-verbinding is van groot belang. Je bent vaak niet alleen bezig met je laptop, maar je telefoon, tablet en oortjes staan ook met elkaar in verbinding. Zonder een zogenaamde soepele ‘multipoint connectivity’, verbinden apparaten niet goed met elkaar en dit kan voor vertraging en ruis zorgen die jouw concentratie beïnvloeden. Hoe geconcentreerder je bent, des te fijner jij jouw werk kan doen, en des te beter je resultaten uitpakken.

5. Denk aan jezelf: neem pauze

Je denkt er misschien niet altijd bewust over na, maar als je op kantoor even met een collega overlegt of even een kopje koffie gaat halen, neem je een kleine pauze waarin je lichaam even iets ‘anders’ doet. Dat is cruciaal, want je laat het werk op dat moment even los. Plan daarom vooral ook korte breaks in waarbij je even ‘uitcheckt’ en tijd maakt voor bijvoorbeeld rek-en-strek oefeningen of een paar minuten mindfulness. Mocht je te veel meetings hebben, dan is het deelnemen aan een meeting terwijl je een wandeling maakt ook een uitstekend idee. Zo pak je toch die beweging mee én ben je tegelijkertijd productief met je werk bezig. Een goede mentale en fysieke gezondheid zorgt ervoor dat jij productiever te werk kan gaan, dus sleur jezelf eens weg van dat (thuis)kantoor!

“De dag van de thuiswerker kreeg een nieuwe betekenis dit jaar. Omdat het thuiskantoor nu én in de toekomst deel uitmaakt van onze dagelijkse routine is het belangrijk om daar de beste werkomgeving van te maken”, aldus Frank van Veen. “46 procent van de thuiswerkers zegt in de toekomst deels vanuit thuis en deels vanuit kantoor te willen werken. We moeten daarom onze creativiteit en flexibiliteit inzetten om zo productief mogelijk te kunnen werken.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie