4 ontwikkelingen vergroten de kans dat jij over 5 jaar elektrisch rijdt

4 ontwikkelingen vergroten de kans dat jij over 5 jaar elektrisch rijdt

Redactie Baaz

Een paar jaar geleden was het aantal elektrische voertuigen op de Nederlandse wegen nog te verwaarlozen. Dat daar inmiddels verandering in is gekomen, kun je zien met één blik op de weg.

De groeiende populariteit van elektrische auto’s lijkt hand in hand te gaan met de nieuwste ontwikkelingen in de markt. Zo zien we allerlei innovatieve oplossingen waarmee elektrisch rijden steeds eenvoudiger wordt en de aanschaf van een elektrische auto aantrekkelijker is. Dankzij deze vier innovaties is de kans groot dat ook jij binnen vijf jaar de overstap maakt naar elektrisch rijden: 

1. Nieuwe modellen met meer laadvermogen

Diverse automerken introduceren nieuwe automodellen met een grotere accu. Dankzij deze accu kunnen e-rijders langere afstanden in een keer afleggen. Hierdoor is rijden voor een bredere doelgroep aantrekkelijk. Er zijn nu al auto’s beschikbaar die tot vierhonderd kilometer kunnen rijden met één keer laden, en dit wordt de komende jaren steeds normaler. Daarnaast zien we steeds meer instapmodellen op de markt verschijnen waarmee elektrisch rijden voor meer particulieren binnen handbereik komt.     

2. Niet snel, maar ultrasnel laden  

Niet alleen automodellen innoveren snel, maar ook de ontwikkeling van de laadinfrastructuur is de afgelopen tijd in een stroomversnelling geraakt. Zo kunnen we tegenwoordig niet snel, maar ultrasnelladen (150 tot 175 kW) en is het op korte termijn zelfs mogelijk om met 350kW te laden. Met deze ultrasnelladers wordt laden vergelijkbaar met het huidige tanken. De laadinfrastructuur sluit op deze manier steeds beter aan op de behoeften van de e-rijder.

3. Laden en elektrisch rijden als een service 

Doordat het aantal elektrische auto’s toeneemt, gaan meer bedrijven het aanbieden van laadpunten zien als een waardevolle service voor hun klanten en medewerkers. E-rijders kiezen dan ook eerder voor een locatie waar zij ook de mogelijkheid krijgen om hun voertuig te laden. Wanneer er meer laadpunten worden geplaatst op het werk, maar ook bij winkels en andere openbare plekken, is het voor de e-rijder eenvoudiger op ieder moment de auto op te laden. 

Bedrijven bieden naar verwachting niet alleen vaker laadfaciliteiten aan, maar ook elektrische leaseauto’s voor medewerkers. Het kabinet streeft ernaar dat in 2030 alle auto’s emissieloos rijden en de verduurzaming van het wagenpark is een stap in de goede richting. Wanneer het aanbod van elektrische leaseauto’s stijgt, is elektrisch rijden voor meer mensen binnen handbereik.  

4. Slimmer omgaan met energie 

Door een toename aan elektrische auto’s en voertuigen neemt ook het energieverbruik toe. Daarom verwachten we dat het aantal smart charging-projecten toeneemt. Het doel van deze projecten is op een slimme manier gebruikmaken van beschikbare energie. Denk hierbij aan de inzet van duurzame energie, maar ook het starten van laadsessies wanneer de energieprijs laag is en het netwerk niet wordt overbelast. 

De nieuwste ontwikkelingen maken elektrisch rijden eenvoudiger en toegankelijker. Het is daarbij wel belangrijk dat de grootste uitdaging voor de e-rijder wordt opgelost: de interoperabiliteit van laadservices in Europa. E-rijders willen het liefst met één pasje of abonnement in heel Europa kunnen laden en de vrijheid krijgen om te kiezen voor elke aanbieder. Om interoperabiliteit te realiseren, moeten verschillende grote partijen in de markt samenwerken. Gezamenlijk kunnen we een open laadnetwerk realiseren in Europa dat voor iedere e-rijder toegankelijk is. Wanneer ook deze beperking wordt overwonnen, ben ik ervan overtuigd dat ook jij over een aantal jaar jouw benzine- of dieselauto inruilt voor een elektrisch model. 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie