3 tips voor starten met duurzaam ondernemen

3 tips voor starten met duurzaam ondernemen

Redactie Baaz

Duurzaam ondernemen is hip en niet zonder reden: steeds meer Nederlandse consumenten kiezen liever voor een bedrijf waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat dan een bedrijf dat dit niet heeft. 

Dat zorgt ervoor dat menig ondernemer in Nederland de overstap maakt naar duurzaam ondernemen. De Wet Milieubeheer helpt hier ook een handje aan mee: volgens deze wet moeten bedrijven die meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas per jaar verbruiken verplicht energiebesparende maatregelen nemen. In dit artikel lees je enkele eenvoudige tips die je kunt toepassen om te beginnen met duurzaam of duurzamer ondernemen.

Stap over op refurbished telefoons en apparatuur

Ga bijvoorbeeld van duur naar duurzaam en stap over op refurbished smartphones en apparatuur voor je bedrijf. Een refurbished iPhone is bijvoorbeeld al een stuk beter voor het milieu dan het aanschaffen van een nieuwe telefoon. Forza Refurbished is marktleider op het gebied van refurbished iPhones en iPads, welke allemaal het Keurmerk Refurbished-label bevatten.

Op die manier krijg je als klant de garantie dat je profiteert van een kwalitatief toestel voor een lagere prijs dan een compleet nieuw apparaat. Bij zakelijke aankopen kun je meestal een grote oplage in huis halen. Hierbij profiteer je net als bij nieuwe toestellen van twee jaar garantie zonder dat je het milieu extra belast. Het leuke is dat je bij refurbished smartphones echt niet alleen kunt gaan voor oude modellen. Nieuwe modellen, zoals een refurbished iPhone XS, iPhone 11 en iPhone SE 2020, zijn ook gewoon beschikbaar voor een scherpe prijs.

Koop tweedehands kantoormeubilair

Naast refurbished apparatuur is er nog een manier om een steentje bij te dragen aan een groenere wereld. Je kunt namelijk ook kiezen voor het kopen van tweedehands kantoormeubilair in plaats van gaan voor compleet nieuwe bureaus, stoelen en kantoorkasten. Inmiddels zijn er talloze (online) specialisten die kwalitatief kantoormeubilair te koop hebben staan. Daar shop je goede meubels voor een voordelige prijs. 

Het grootste voordeel van tweedehands shoppen is natuurlijk het duurzame karakter van dit proces. Omdat je kiest voor meubels die al eens gebruikt zijn en nog prima een ronde mee kunnen gaan, zorg je ervoor dat er minder vraag is naar nieuwe meubels. Als iedere ondernemer dat zou doen, is er uiteindelijk minder productie nodig. Dat gaat enorm schelen in de plastic soup die ontstaat en de fijnstof en gifstoffen die vrijkomen bij dit soort producties. Hiermee wordt de afvalberg op aarde ook nog eens kleiner. Al met al dus een flinke win-winsituatie.

Stap over op groene energie of zakelijke zonnepanelen

Tot slot is er nog een toegankelijke manier om te beginnen met groen ondernemen en dat is overstappen op groene stroom. Op dit moment is slechts een tiende van de Nederlandse economie duurzaam. Dat moet echt meer worden, willen we de doelstellingen van de klimaattop halen om uiteindelijk duurzaam en CO2-vrij te leven en werken. Kijk daarom eens naar de mogelijkheden van overstappen op groene zakelijke energie. De kans is groot dat je nu nog gebruik maakt van grijze stroom voor je bedrijf. Veel ondernemers blijven daar een beetje in hangen, omdat ze denken dat groene energie te duur is. Dat is gelukkig allang niet meer het geval: begin met zakelijk energie vergelijken en je scoort gegarandeerd een aantrekkelijk groen energiecontract.

Je kunt natuurlijk ook nog een stapje verder gaan en overstappen naar zakelijke zonnepanelen. Zonnepanelen zien we steeds vaker in Nederland verschijnen bij zowel particulieren als bedrijven. Het is een eenvoudige manier om je eigen stroom op te wekken. Hier moet je uiteraard een investering voor maken, maar het is goed om te onthouden dat je die investering er binnen enkele jaren uit hebt. Op zo’n punt maak je gebruik van gratis stroom die je zelf opwekt uit zonnestralen. Dat is naast refurbished iPhones en tweedehands kantoormeubilair een hele gemakkelijke manier om je bedrijf te verduurzamen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie