18 innovatieve organisaties gaan eenzaamheid aanpakken met hulp van Oranje Fonds en KPN Mooiste Contact Fonds

18 innovatieve organisaties gaan eenzaamheid aanpakken met hulp van Oranje Fonds en KPN Mooiste Contact Fonds

Redactie Baaz

Achttien sociale ondernemingen gaan de komende drie jaar op innovatieve manieren eenzaamheid in Nederland aanpakken. Omdat eenzaamheid een groot probleem is in onze samenleving hebben het Oranje Fonds en het KPN Mooiste Contact Fonds de afgelopen maanden gezocht naar de meest vooruitstrevende en onderscheidende manieren om hier structureel iets aan te doen. Vandaag is bekendgemaakt welke sociale ondernemingen van de fondsen de kans krijgen om mee te doen aan het programma Ondernemen tegen eenzaamheid. 

De deelnemers zijn organisaties die zowel lokaal als landelijk actief zijn en die allemaal digitale middelen inzetten om eenzaamheid tegen te gaan. Zoals Mommy Friends uit Beverwijk die eenzaamheid onder moeders wil bestrijden met een nationaal online vriendinnenplatform voor moeders. En Refugee Team uit Eindhoven dat vrijwilligers en vluchtelingen met elkaar in contact brengt door ze met elkaar te laten videobellen. Ook Stichting Leer Zelf Online uit Woerden is als deelnemer geselecteerd. Met een speciale website zorgen zij ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking op een veilige manier met elkaar in contact kunnen komen. Een overzicht van alle deelnemers is te vinden via ondernementegeneenzaamheid.nl.

Voor de coronacrisis was eenzaamheid al een groot probleem in Nederland en door de pandemie is dit nog groter geworden. Twee op de vijf volwassenen voelt zich eenzaam. Daarom hebben het Oranje Fonds en het KPN Mooiste Contact Fonds besloten Ondernemen tegen eenzaamheid op te zetten en op zoek te gaan naar manieren waarop we eenzaamheid als samenleving structureel aan kunnen pakken. Met het programma gaan de fondsen ervoor zorgen dat deelnemende organisaties versterkt worden en kunnen opschalen. Het doel is voor zoveel mogelijk mensen in ons land het gevoel van eenzaamheid te verminderen. De deelnemers krijgen drie jaar lang steun in de vorm van trainingen, (netwerk)bijeenkomsten, zichtbaarheid en financiering.

Het programma gaat op 1 oktober, in de Week tegen Eenzaamheid, van start. Tijdens de looptijd zijn de sociaal ondernemers en hun ontwikkelingen te volgen via ondernementegeneenzaamheid.nl.


 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie