163 duizend bedrijven opgericht in 2015
163 duizend bedrijven opgericht in 2015

163 duizend bedrijven opgericht in 2015

Redactie Baaz
Bijna 163 duizend bedrijven openden vorig jaar voor het eerst hun deuren, terwijl bijna honderd duizend bedrijven definitief stopten. Het totale aantal bedrijven in Nederland is in 2015 met bijna vijf procent toegenomen tot anderhalf miljoen, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Vijf procent meer bedrijven

De groei zit vooral bij kleine bedrijven. Bij ongeveer 1,2 miljoen ondernemingen in Nederland werkt niet meer dan één persoon. Vorig jaar nam ieder kwartaal het aantal bedrijven toe. Aan het begin van het derde kwartaal waren er voor het eerst meer dan anderhalf miljoen bedrijven. Bijna een kwart van de ondernemingen is actief in de zakelijke dienstverlening, daarmee is deze sector qua bedrijvenaantal het grootst.

Zorg en zakelijke dienstverlening

In 2015 is onder meer het aantal startende bedrijven toegenomen binnen de zorg. Het is niet duidelijk of de zorgwetgeving die op 1 januari 2015 ingegaan is hier invloed op heeft gehad. Verder werden in de zakelijke dienstverlening de meeste bedrijven opgericht, namelijk veertig duizend.

Minder stoppers

In totaal zijn er vorig jaar 99680 bedrijven opgeheven. Hiermee lag het aantal opheffingen voor het eerst sinds 2010 weer onder de honderd duizend. Sinds het begin van de metingen door het CBS in 2007 zijn er elk kwartaal meer bedrijven gestart dan gestopt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie