Test: MacBook

Test: MacBook

Redactie Baaz
Apple-liefhebbers hebben er sinds kort een nieuw troetelkind bij: de MacBook. Deze laptop van de Amerikaanse computerbouwer vervangt in n keer de iBook n de PowerBook G4. De gehele laptop-lijn van de Amerikaanse computerfabrikant zijn nu 'Intel-powered'.

Waar de eerder gentroduceerde MacBook Pro vooral voor de power-user geschikt is, richt de MacBook zich voornamelijk op consumenten. Mt een veel vriendelijker prijskaartje, want de MacBook Pro is met zijn krappe tweeduizend euro (inclusief btw) voor de meeste consumenten gewoonweg te duur.
De MacBook is verkrijgbaar in een zwarte of witte uitvoering, net als de gehele iPod-lijn. De witte variant is daarnaast verkrijgbaar met een Core Duo T2400 (1,8 GHz) of T2500 (2 GHz). Opvallend daarbij is dat de zwarte uitvoering maar liefst tweehonderd euro duurder is dan de snelle witte uitvoering, terwijl de enige verschillen de kleur en de 20 GB extra schijfopslag zijn. Dat geeft de zwarte uitvoering een soort elite-imago, weliswaar op een discutabele manier.

Oerdegelijk
Het moet gezegd: de eerste indruk van de MacBook is meteen goed. De afwerking van het apparaat is tot in de puntjes verzorgd en de kunststof behuizing voelt oerdegelijk. Net als de meeste Apple-producten is ook de MacBook is een stijlvol vormgegeven machine, zonder overbodige opsmuk.
Het systeem heeft een aantal opvallende eigenschappen. Zo maakt de voedingsstekker met een magneetje verbinding met de voedingsingang (MagSafe). Het systeem voorkomt dat je het apparaat door een duikeling over het snoer van het bureau trekt. Het magneetje laat immers direct los wanneer je er teveel kracht op staat.

Afwijkend toetsenbord
Ook het toetsenbord is een verhaal apart. Speciaal voor de MacBook heeft Apple gekozen voor een afwijkend klavier. Alle toetsen staan een paar millimeter los van elkaar. Het is even wennen, maar het voorkomt op den duur wel typefouten. De aanslag is prettig en de toetsen zijn oerdegelijk gemonteerd: van doorveren is absoluut geen sprake.
Het 13-inch beeldscherm is van topkwaliteit. De glanslaag maakt de kleuren levendig en het beeld kraakhelder en abnormaal scherp. Voor de grafische professional raadtBaaZ.nl overigens aan deze schermen met een dergelijke glanslaag te mijden: de kleurweergave komt niet honderd procent overheen met de werkelijkheid. Ook is het nu mogelijk twee externe beeldschermen te koppelen aan de MacBook.
De prestaties zijn naar verwachting. Natuurlijk is de MacBook Pro sneller, maar daar moet je wel zowat het dubbele voor neerleggen. In vergelijking met zijn voorgangers, de iBook en de PowerBook G4, is de MacBook echter een heel stuk rapper.

Warm!
Die snelheid heeft echter ook een prijs. Een van grootste bezwaren van de MacBook Pro, de warmteontwikkeling, lijkt de MacBook namelijk ook parten te spelen. Weliswaar wordt het apparaat lang niet zo heet als zijn grote broer, met name de onderzijde van het apparaat wamt bij intensief gebruik toch behoorlijk op. De ingebouwde camera is een leuke extra. Verwacht overigens geen game-machine in huis te halen met de MacBook. Hoewel een consumentenapparaat, heeft Apple gekozen voor een ingebouwde Intel-videochip. De batterijduur is ruim voldoende; bij normaal gebruik kun je ongeveer vier uur zonder netvoeding. Met slechts twee usb-poorten is de MacBook wat karig toebedeeld.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie