Slimmer slapen met een app
Wie niet lang slaapt, moet slim slapen: een app biedt uitkomst

Slimmer slapen met een app

Redactie Baaz
Veel ondernemers werken net zo lang tot ze erbij neervallen. Ontspannen is al snel synoniem voor niet-productief. Dat is niet alleen jammer, het is ook nog eens onverstandig.

Met deze app slaap je slimmer

Waarom we nou precies slapen, weet eigenlijk niemand. Wel dat een gezonde nachtrust heel erg belangrijk is. Zowel fysiek als mentaal voelen we ons er beter door, slaap vermindert stress, verhoogt je energieniveaus en verbetert je geheugen, creativiteit en productiviteit. Om maar wat te noemen. Voldoende slaap biedt ons dus alleen maar voordelen.

Het probleem is alleen dat we te weinig slapen, iets dat bij ondernemers maar al te vaak voorkomt. Wie er consequent een zogeheten 'low-sleep lifestyle' op nahoudt, krijgt die boemerang vanzelf terug: een kortere levensverwachting, hogere risico's op ziekten en stress.

​Ook belangrijk: ontwaken

​Het is niet alleen zaak om voldoende te slapen, volgens uiteenlopende onderzoeken is het moment waarop we ontwaken minstens zo belangrijk. Op het juiste moment in je slaapcyclus wakker worden, kan het verschil maken tussen moe en chagrijnig je bed uitkomen of juist verfrist en energiek. Dit heeft weer te maken met de stadia van de menselijke slaapcyclus. Dat zijn er vijf die tezamen 90 minuten duren:

​​Stadium 1. Dit is de lichte slaap waarin we doezelen en draaien;
​Stadium 2. De diepere slaap waarin de hartslag vertraagt en de ademhaling regelmatiger en langzamer gaat; 
​Stadium 3. Nog diepere slaap - ons brein schakelt over op de zogeheten 'onderhoudsmodus';
​Stadium 4. De zeer diepe slaap;
​Stadium 5. Het stadium van de REM-slaap waarin we dromen. 

Optimaal ontwaken in het eerste stadium

​Idealiter ontwaak je in het eerste stadium. Hier is de slaap het lichtst en zijn we het meest uitgerust. Wie moe en chagrijnig wakker wordt, ontwaakt tien tegen een in een vierde of vijfde stadium. Het is dus de kunst om op het juiste moment wakker te worden. Dat betekent dat de duur van je totale slaap een veelvoud van 90 minuten moet zijn. Dus 9 uur of 7,5 uur. Het is alleen geen doen om je wekker op 9 of 7,5 uur in te stellen omdat je nooit weet wanneer je precies in slaap valt.

Niet langer, maar slimmer slapen

De smartphone-app Sleep Cycle alarm clock biedt uitkomst. Deze app maakt gebruik van de microfoon op een smartphone en registreert daarmee het geluid van de ademhaling van de gebruiker. De app 'weet' dus wanneer je in slaap valt en laat op basis van een door jou ingevoerde tijdspanne (bijvoorbeeld tussen 06.00 uur en 07.00 uur) het alarm afgaan - op het optimale moment binnen de slaapcyclus. Ondernemers die er tegen beter weten niet in slagen voldoende te slapen, kunnen zo tenminste slimmer slapen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie