Rijden in Duitsland: groene zones

Rijden in Duitsland: groene zones

Redactie Baaz

Als je dicht bij de Duitse grens woont of klanten in Duitsland hebt, is de kans groot dat je de auto pakt om naar ons buurland af te reizen. Maar je kan natuurlijk ook voor een gezellig weekendje weg onze oosterburen bezoeken. En met het skiseizoen voor de deur vertrekken veel mensen  richting Winterberg of de Duitse Alpen. Voor welke reden je ook naar Duitsland gaat; niet iedereen is zich ervan bewust dat je een groene milieusticker of in het Duitse een Umweltplakette nodig hebt in de Duitse steden en gebieden. Als je die niet op je voorruit geplakt hebt, loop je de kans een boete te krijgen. En dat willen we natuurlijk niet. 

Duitse milieuzones

Deze milieuvignetten worden gebruikt om de luchtkwaliteit te verbeteren in de zogenaamde Duitse milieuzones, die de toegang tot bepaalde delen van stadscentra beperken, afhankelijk van de emissienorm van een voertuig. De milieuzones zijn te herkennen aan het verkeersbord Umweltzone en de kleur van de milieusticker eronder die je nodig hebt om die groene zones in te mogen rijden. Als je een vakantie of zakenreis naar Duitsland plant, moet je er dus voor zorgen dat je auto is voorzien van de sticker voordat je vertrekt. Zo een groene milieusticker is wettelijk verplicht en kost slechts een paar euro voor Duitse auto's, maar dit kan aanzienlijk variëren voor buitenlandse voertuigen, afhankelijk van waar en hoe je ze koopt. 

Snel een milieusticker in huis

Als je een groene zone sticker aanschaft via duitsemilieusticker.nl kun je van de voordelen profiteren dat je zo’n sticker voor een goede prijs aanschaft én je het snel in huis hebt. Je kan de sticker makkelijk online bestellen. Bestel je je milieusticker voor 17:00, dan heb je ‘m al de volgende dag in huis.  Het enige dat je door hoeft te geven is je kenteken, want het vignet werkt in combinatie met je kenteken. Met de sticker op je voorruit kun je door heel Duitsland toeren en elke stad bezoeken. En de sticker is onbeperkt geldig, je hoeft deze dus maar een keer aan te schaffen. Zo ga jij goed voorbereid op reis. Momenteel zijn er drie verschillende gekleurde milieustickers, die verkrijgbaar  zijn afhankelijk van het type auto, bouwjaar en uitstoot.

Groene zone

De Duitse milieuzones bestaan al vanaf 2006 door de destijds nieuwe anti-luchtverontreiniging wet. Een proces dat in gang werd gezet om ervoor te zorgen dat automobilisten in Duitsland verplicht werden om de meeste Duitse steden binnen te komen met een groene zones sticker en de uitstoot te verminderen. Deze wet is van toepassing op iedereen die in Duitsland een personenauto of een kleine vrachtwagen bestuurt. Of het nu om een ingezetene of een buitenlander gaat. En let op: zelfs als de auto voldoet aan de Duitse of EU-normen voor vervuiling kan een bestuurder nog steeds een boete krijgen als er geen sticker op de voorruit van je auto zit. Ook elektrische auto’s hebben op dit moment dus nog een milieusticker nodig omdat de wet nog geen uitzondering heeft gemaakt voor emissievrije auto’s. Voor zowat elke Duitse stad of gemeente van welke grootte dan ook eist een groene zone-sticker. Ook Frankrijk en Oostenrijk hebben vergelijkbare vereisten in enkele delen van het land. 

Duurzaam rijden in eigen land

Alhoewel in ons land een dergelijke milieuvignet nog niet zijn intrede heeft gedaan, wordt er wel veel gediscussieerd over de mogelijkheden in Nederland om zoveel mogelijk files te vermijden en zo weinig mogelijk broeikasgassen en stikstofdioxide uit te stoten. Het Klimaatakkoord is daar een voorbeeld van. Over tien jaar moeten we met z’n allen 49% minder CO2 uitstoten. Er wordt al nagedacht over beprijzing van autorijden en elektrisch rijden wordt steeds meer gestimuleerd. Alle nieuwe personenauto’s die over tien jaar op de markt komen, moeten bijvoorbeeld volledig elektrisch zijn. Je kan zelf ook duurzamer bezig zijn door de auto wat meer te laten staan. Voor een kort ritje, kies dan liever voor de fiets en als je in de binnenstad elders moet zijn, kun je beter het openbaar vervoer nemen. Scheelt je ook nog eens parkeerkosten. Veilig achter het stuur zitten is uiteraard ook heel erg belangrijk. Appen achter het stuur is niet alleen een bron van ergernis van andere, maar blijkt ook de veroorzaker van het groeiende aantal verkeersongelukken

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie