Dit zijn 5 redenen om net-afgestudeerden aan te nemen

Dit zijn 5 redenen om net-afgestudeerden aan te nemen

Redactie Baaz

Het is voor een starter op de markt niet makkelijk om werk te krijgen. Best onterecht eigenlijk, want ook zonder veel ervaring hebben starters organisaties veel te bieden.

Vacaturesite Indeed heeft vijf redenen op een rij gezet waarom je als organisatie niet zomaar starters moet overslaan in het selectieproces:

1. Net-afgestudeerden zijn ambitieus en enthousiast
Veel starters die net student-af zijn, willen eigenlijk maar één ding: aan de slag. Na jaren van studeren willen ze nu bewijzen dat ze echt iets kunnen. En kunnen ze iets (nog) niet? Dan leren ze dat maar al te graag. Want nooit ben je zo leergierig als wanneer je net aan iets nieuws begint.

2. Net-afgestudeerden zijn flexibel
Met een aantal jaar werkervaring op zak weet je beter hoe ‘het wereldje werkt‘ en wat je rol hierin precies inhoudt. Dat kan echter ook nadelen hebben. Want wie te lang op een functie blijft zitten, loopt het risico om hierin vast te roesten. Doordat die vaste werkwijzen er bij starters nog niet zijn ingesleten, bieden zij een frisse blik op bestaande gewoonten. En komen ze mogelijk met verrassende ideeën over hoe dingen anders, sneller of beter zouden kunnen.

3. Net-afgestudeerden zijn tech-savvy
De nieuwe lichting afgestudeerden weet wel van wanten als het gaat om consumententechnologie. Deze groep, die behoort tot de generatie millennials, is immers opgegroeid met internet, heeft de opkomst van de mobiele telefoon meegemaakt en beschikt een overgrote meerderheid van hen ondertussen over een smartphone. Navigeren door dit soort devices en technieken is voor hen een tweede natuur. Een die ze een voordeel geeft bij nieuwe ontwikkelingen én die zij kunnen overbrengen op hun minder technische, vaak wat oudere collegae.

4. Net-afgestudeerden zorgen voor diversiteit
Daarnaast draagt het aannemen van net-afgestudeerden ook bij aan meer diversiteit op de werkvloer. Door een wat leeftijd betreft gemengde personeelssamenstelling te hanteren, kunnen werknemers van elkaar leren. Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld oudere collega’s de ins en outs van social media uitleggen. Tegelijkertijd kunnen de meer ervaren medewerkers hun jongere collega’s de kneepjes van het vak leren. Bovendien ontstaan de meest vernieuwende ideeën wanneer teams uit uiteenlopende mensen bestaan. Zorg dus altijd voor een goede mix van oud én jong.

5. Een goede investering voor de lange termijn
Het mag dan misschien makkelijker zijn om mensen aan te nemen, die al wat ervaring hebben opgedaan op de arbeidsmarkt, maar in dit geval levert de ‘moeilijke’ weg zoveel meer op. Door jong, ambitieus personeel goed te begeleiden en ze voldoende ruimte te geven, kunnen ze uitgroeien tot ware toptalenten. En mogelijk zelfs tot de nieuwe leiders van het bedrijf. Een win-winsituatie dus –zowel voor bedrijven als voor starters.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie