Een goed bureau werkt mee voor je gezondheid op kantoor

Zo zorg je dat je minder zit op het werk

Redactie Baaz

Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Waar je een pakje sigaretten weg zou kunnen gooien, kan je natuurlijk niet wegblijven van kantoor. Je ontkomt er niet aan om meerdere uren achtereen stil te zitten. Helaas. Heel goed voor je gezondheid is het namelijk niet. Wie zittend werk doet, loopt veel meer risico op allerlei gezondheidsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan rugproblemen, diabetes en hart- en vaatziekten. Gelukkig is er wel iets aan te doen.

Zittend werk hoeft namelijk niet direct te betekenen dat je ook echt acht uur in dezelfde houding blijft zitten. Je kunt zelf verschil maken. Wist je dat een goed bureau kopen al voor een verandering kan zorgen? In dit artikel leggen we uit waarom en geven we drie simpele tips.

1.      De juiste kantoormeubelen 

Ten eerste is het belangrijk om naar de huidige kantoorinrichting te kijken. Je hebt echt goede kantoormeubelen nodig om de klachten te verlichten. Hierbij moet er met name op ergonomie worden gelet. Kies voor een bureaustoel en bureau die te verstellen zijn. Op maat gemaakt kunnen worden. Als ze helemaal aansluiten bij jouw lichaamshouding en lichaamsbouw, dan zal dit al veel lichamelijke klachten kunnen verminderen. Voor nu en op de lange termijn.

Je zou jezelf met behulp van de juiste meubels ook kunnen uitdagen om meer te bewegen en minder te zitten op werk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zit-/statafel? Op die manier kun je zitten en staan met elkaar afwisselen. Door te staan activeer je je lichaam (en geest) en zal je merken dat je veel productiever kunt zijn.

2.    Minder zitten op werk

Heb je een gesprek gepland met een collega? Dan kun je natuurlijk samen ergens gaan zitten, maar het is veel beter om dit moment aan te grijpen voor wat extra beweging en minder te zitten op werk. Bij een typische kantoorbaan wordt aanbevolen om minimaal twee á vier uur per dag te bewegen. Dat lukt je niet als je elke gelegenheid aangrijpt om weer opnieuw te zitten op je werk.

Wandelend vergaderen heeft bovendien tal van voordelen. Je lichaam gaat namelijk in een soort ruststand als je langdurig zit op werk. Het is niet gemaakt om helemaal niets te doen. Als je gaat bewegen, komt er weer meer zuurstof naar je hersenen en zal je merken dat je creatiever kunt denken. Is het goed weer? Dan is het helemaal lekker om de vergadering naar buiten te verplaatsen. Maak een wandeling door de buurt en vergader ondertussen over de onderwerpen die spelen. Je zal merken dat dit veel verschil maakt.

3.      Zet een wekker

Aanbevolen wordt om minimaal elk half uur even te bewegen of in elk geval van houding te veranderen zodat je minder gaat zitten op werk. Daarom is het slim om een wekker te zetten. Zo kan je dit niet vergeten. Het hoeft bovendien ook niet veel tijd te kosten. Ga bijvoorbeeld even koffie halen op een andere verdieping, loop naar een collega om een vraag te stellen of sta simpelweg op en strek even je spieren en ga minder zitten op werk. 

Lees ook: Vijf goede redenen om te kiezen voor een medewerkers-app

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie