Zo voorkom je dat de sancties tegen Rusland je business in gevaar brengen

Zo voorkom je dat de sancties tegen Rusland je business in gevaar brengen

Redactie Baaz

Auteur: Shahab Wahdatehagh, Vice President, Global Trade Intelligence EMEA bij Descartes

Westerse landen hebben forse economische sancties ingesteld tegen Rusland. Niet alleen voor banken, maar ook voor meer dan vijftig bedrijven en bijna zevenhonderd individuen. Deze nieuwe beperkingen komen bovenop de bestaande internationale sancties die in de afgelopen acht jaar zijn opgelegd vanwege het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Hierbij kun je denken aan het toevoegen van personen aan sanctielijsten, het uitbreiden van exportcontroles op met name geavanceerde en gevoelige technologische producten en het verder isoleren van het Russische systeem.

Als blijkt dat een bepaalde leverancier ineens op een zwarte lijst staat, kunnen deze sancties gevolgen hebben voor je supply chain. Om risico’s te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig te screenen. In deze blog een aantal tips om dit proces in goede banen te leiden.

Nieuwste sancties voor Rusland

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk waren de eersten die nieuwe sancties oplegden toen de Oekraïense crisis escaleerde in een gewapend conflict. In de dagen daarna kondigden deze landen in hoog tempo verdere beperkingen aan. De Europese Unie en andere westerse landen als Canada, Zwitserland, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland volgden al snel met het opleggen van sancties. Naar waarschijnlijkheid blijft het niet bij deze landen.

Hoewel landen zelf beslissen welke sancties ze opleggen, is het overkoepelende doel om Russische elites, banken, de olie-industrie en de uitvoer van geavanceerde militaire technologie te treffen. De Europese Unie, het Verenigd Koningrijk, de Verenigde Staten en Canada hebben zeven grote Russische banken uitgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. Het doen van internationale betalingen wordt hierdoor lastig en omslachtig, waardoor de geldstroom in en uit het land wordt verstoord. Ook zijn er sancties opgelegd om te voorkomen dat zogenoemde dual-use goederen in verkeerde handen terechtkomen. Dual-use goederen zijn goederen die over het algemeen voor burgerlijke doeleinden worden ingezet, maar ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden.

In vier stappen naar accurate screening

Wat betekenen al deze sancties nu voor jouw bedrijf? Doordat er in hoge snelheid veel sancties zijn opgelegd aan Rusland, is het moeilijk om inzicht te krijgen in de gevolgen hiervan voor jouw business. Om het concreet te maken: alle beperkingen hebben ervoor gezorgd dat er flink wat bedrijven en individuen aan sanctielijsten zijn toegevoegd. Werk aan de winkel dus als je commerciële zaken doet met bedrijven in Rusland of Oekraïne, want met bedrijven of personen op sanctielijsten wil je geen zakendoen. De volgende stappen helpen om potentiële risico’s voor je supply chain in kaart te brengen en de juiste acties te ondernemen:

  1. Controleer je klanten- en leveranciersbestand. Dit kun je doen op actuele watchlists te screenen op geweigerde, gedeblokkeerde en geblokkeerde entiteiten. Wil je dit snel en efficiënt doen? Automatiseer de screening dan, want er zijn wel honderden lijsten om mee te screenen. Ook periodieke batch-screening is een mogelijkheid.
  2. Screen de IP-adressen van klanten en leveranciers. Zo weet je zeker of een zakenpartner is wie hij zegt dat hij is.
  3. Zorg voor nauwkeurige classificatie bij het exporteren van producten en technologie. Houd daarbij rekening met de meest recente beperkingen en handelsembargo’s per land.
  4. Vraag kopers om een eindgebruikerscertificaat, zeker als deze zich in Europa bevinden. Dit is een belangrijke stap om risico’s voor je organisatie te beperken.

Richt een workflow in

Het screenen van handelspartijen is altijd belangrijk, maar de huidige situatie vraagt om extra alertheid. Regels en vereisteren veranderen namelijk snel. Als organisatie is het belangrijk om altijd up-to-date te zijn. Vind je het een uitdaging om nauwkeurig te screenen? Een workflow helpt hierbij. Daarin leg je vast wie er verantwoordelijk is voor het screenen en welke stappen er gezet moeten worden als blijkt dat een klant of leverancier op een sanctielijst staat. Door dit soort beslissingen vooraf vast te leggen, borg je continuïteit in het proces. Een koppeling met het ERP-, CRM- of GTM-systeem biedt hierbij nog meer gemak. Zo wordt het screeningproces gesystematiseerd en de accuraatheid verhoogd, terwijl het minder tijd kost. Dit alles helpt je om te voorkomen dat je handeldrijft met restricted of denied parties.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie