Zo verander je als vrije ondernemer niet in brandjes blussende manager

Jordi Smit
Het is waar bijna elke vrije ondernemer tegenaan loopt wanneer het bedrijf groeit: het managen van het team. Ongemerkt beland je in een rol van brandjes blussende manager, terwijl je niet meer toekomt aan de hoofdzaken. Mariska Wijbenga legt uit hoe je die valkuil vermijdt.

Valkuilen vrije ondernemer

De omzet groeit, je kunt het niet langer alleen, er komen meer mensen in het team, je stapt in de valkuil van managen en je bent vervolgens hele dagen brandjes aan het blussen. Het gevaar bij een groeiende onderneming ligt op de loer. Groei en succes, dat is natuurlijk prachtig. Dat is wat je graag wilde als vrije ondernemer. En inmiddels heb je ook wel geleerd dat bij elke nieuwe fase er weer nieuwe uitdagingen horen. Een van de uitdagingen die je al snel krijgt, is het leiden van een team. Zeker als je dit nog nooit gedaan hebt, kan het soms pittig zijn. Leidinggeven is een vak op zich wat je vaak pas leert als je het zelf ervaart. Als je die rol erbij krijgt, is het verstandig om hierin te investeren. Anders liggen er een aantal valkuilen op de loer waar je, vaak onbewust, intrapt. 

Team samenstellen

Een van de dingen die verandert als je een team krijgt, is dat jíj niet meer het belangrijkste bent, maar je team het belangrijkste wordt. Dit betekent jezelf een andere vraag stellen dan je als vrije ondernemer deed, namelijk: hoe kan ik mijn team het beste laten presteren? Want zij moeten het gaan doen. En de sterkte van je team bepaalt het succes. Dit vraagt dus een andere mindset van je als ondernemer en een andere manier van werken. Ben je je hier bewust van, dan heb je al een voorsprong. 

Blijf een vrije ondernemer

Daarnaast is belangrijk dat je jezelf goed kent. Ben je bewust van je talenten en waar jouw toegevoegde waarde zit voor het bedrijf. Wat is echt ‘jouw ding’? En hoort managen daar niet bij, wat bij veel ondernemers zo is, dan kan je dat dus uitbesteden. Blijf vooral doen waar jij energie van krijgt en waar je waarde mee toevoegt.

Verzamel beste team om je heen

Zorg dat je jouw beste team om je heen verzamelt. Zorg dat dat mensen zijn die jou aanvullen, die super goed zijn in wat ze doen, die passen bij jullie visie en missie en vooral ook bij jouw energie. Weet dus wie je nodig hebt. Durf ook afscheid te nemen van mensen die hier niet bij blijken te passen. Zorg dus dat je jouw sterkste team vormgeeft, want dan kan je ook verwachten dat ze zelfstandig en verantwoordelijk en in lijn met je bedrijf zullen werken.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi