Zo levert duurzaam ondernemen het meest op

Zo levert duurzaam ondernemen het meest op

Redactie Baaz
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO): steeds meer ondernemers houden zich er serieus mee bezig. Slim, want naast het duurzame aspect levert het financiële voordelen op. Let echter wel op de risico's die er bij komen kijken. Gelukkig kunnen ze flink beperkt worden. We spreken Bart Heeren, risicodeskundige bij Interpolis.

'Steeds meer ondernemers zijn actief op het vlak van duurzaamheid en MVO. Wel zitten er soms – nieuwe – risico's aan, waar ondernemers zich bewust van moeten zijn. Maar wanneer je inzicht hebt in deze nieuwe risico's en daar de juiste maatregelen bij neemt, komt je bedrijfsvoering op een steeds hoger niveau', begint Bart. Dat is slechts één van de mooie kanten aan duurzaam ondernemen. Want vergeet niet dat het veel financiële voordelen op kan leveren. Zaak is dan wel om risico's zo veel mogelijk uit te sluiten.

Bart haalt een voorbeeld aan, het gebruik van zonnepanelen. Die kunnen jou als ondernemer veel opleveren, zeker ook financieel. 'Stel, een bedrijf gaat naar een nieuw pand waarop zonnepanelen worden bevestigd. Dan wil de ondernemer wel weten of dit invloed heeft op zijn risico op brand of diefstal. Maar ook bijvoorbeeld wanneer het gaat om het inrichten van milieuvriendelijkere afvalstromen. Welke nieuwe risico's komen daarbij kijken en wat is de invloed op bijvoorbeeld veiligheid? Moet ik me hier apart voor verzekeren? Allemaal voorbeelden van het soort vragen dat we steeds vaker krijgen. Bij innovatie helpen we ondernemers door het in kaart brengen van de nieuwe bedrijfsrisico’s die hier aan vastzitten.' 

Verder dankzij het zevenstappenplan

Zonnepanelen en innovatie op het gebied van afvalstromen zijn slechts twee duurzame oplossingen die - voordat ze voordeel opleveren - risico's met zich mee brengen. Onderschat men die risico's? 'Wat je ziet is dat men zich wel van die risico's bewust is. Aan de andere kant kijkt de ondernemer naar de investering. Een duurzaam initiatief betreft een bredere investering dan het initiatief zelf, ook de bijkomende risico’s die komen kijken bij het duurzaam ondernemen moeten worden meegenomen', legt Bart uit.

Pas wanneer dat duidelijk is, ligt de weg naar duurzaam en financieel voordeel open. Een speciaal stappenplan helpt daarbij. Met dat zevenstappenplan, waar Bart eerder op Baaz.nl al over schreef, kan elke ondernemer aan de slag om risico's zo veel mogelijk uit te sluiten. 'Op die manier kan men op een gestructureerde manier omgaan met risicomanagement in het kader van duurzaamheid. Je hebt beter zicht op de gehele keten. Met welke stakeholders heb je bijvoorbeeld te maken? Waar komt het product vandaan? En waar gaat het product naartoe?', merkt Bart op. 'Je wilt echt niet dat kinderarbeid te pas komt bij de totstandkoming van het product waarmee je werkt. Of dat jouw producten worden geleverd aan landen waar een handelsverbod op staat.'

De keten centraal in duurzaam ondernemen, dat levert geld op

Bart haalt ook het Klimaatakkoord aan. Dat akkoord biedt naast nieuwe regels talloze kansen voor de ondernemer. Maar daar gaan wel investeringen aan vooraf. 'Zo moet de transportsector rekening houden met de nieuwe milieuzones. Dat betekent dat er vrachtwagens moeten worden aangepast. Of misschien moet je andere routes gaan bepalen, waardoor de kostprijs omhoog gaat', legt Bart uit. 

'Verder denk ik dat samenwerking steeds belangrijker gaat zijn om zo lean mogelijk tot een snel resultaat te komen. Slimmer werken door een goede voorbereiding en een betere samenwerking binnen de keten. Dat levert absoluut geld op.' Kortom, wil je optimaal profiteren van de voordelen van duurzame initiatieven dan moet risicomanagement altijd on top of mind zijn in de hele keten. 'Maar nogmaals, je moet wel je keten op orde hebben. Met het juiste inzicht kun je verstandig besluiten nemen. Welk risico kun je nemen en welk risico niet?', verduidelijkt Bart. 'Zorg er altijd voor dat de structuur er is en verlies de focus nooit uit het oog. En maak iemand binnen het bedrijf verantwoordelijk voor die structuur en focus! Het mag geen eenmalige exercitie zijn. Het is een never ending story, een cyclisch proces.'

Info

Je kunt altijd contact opnemen met de Interpolis Preventiedesk via preventiedesk@interpolis.nl en als je graag meer wilt weten over bedrijfsrisico’s en het stappenplan, kijk dan op interpolis.nl/zakelijk.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie