Zo kom je erachter of een jobhopper een goede keuze is

Zo kom je erachter of een jobhopper een goede keuze is

Redactie Baaz

Iemand die van baantje naar baantje hopt, is vaak niet de meest geliefde kandidaat voor werkgevers. Maar een zogenaamde jobhopper is niet per se ongeschikt voor de functie en bezit vaak een reeks goede eigenschappen, waaronder het adequaat oplossen van problemen en kritisch denken. Baaz doet uit de doeken hoe je erachter komt of de jobhopper of de kandidaat met het ‘perfecte cv’ de beste keuze is.

Zoek naar mensen die willen groeien

Dat een kandidaat fanatiek baantjes hopt, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat hij of zij het simpelweg nergens lang volhoudt. Het kan ook een teken zijn van de behoefte om constant te groeien. Een cv zegt niet alles: vraag dus naar het verhaal erachter. Hoe hebben ervaringen en tegengoed de kandidaat gevormd? 

Houd een panelgesprek

Een panelgesprek is een perfect middel om meerdere perspectieven samen te brengen en kandidaten beter te leren kennen. Focus op waarom zij denken binnen het bedrijf te passen en vraag of ze voorbeelden uit het verleden kunnen noemen, bijvoorbeeld hoe ze zijn omgegaan met falen. Na het panelgesprek leg je de antwoorden van de jobhopper en de kandidaat met het perfecte cv naast elkaar. Op die wijze krijg je een goed inzicht welke van de twee bij de baan past.

Vergelijk kandidaten met huidige werknemers

Een prima manier om het succes van een kandidaat te voorspellen is door naar huidige werknemers te kijken. Zitten daar ook jobhoppers bij? Hoe functioneren zij binnen het team?  

Laat je werknemers mensen aanraden

Volgens onderzoek blijft personeel dat door een andere werknemer is aangeraden langer hangen en past het beter in het bedrijf. Als een kandidaat werd aangeraden maar geen onberispelijk cv heeft, is het desondanks absoluut overwegen waard. Moedig je werknemers aan mogelijke kandidaten naar voren te schuiven en houd ze up to date van vacatures en wat die precies inhouden. Om de motivatie hoog te houden, zorg dat er een beloning is voor de werknemer die iemand aanraadt die daadwerkelijk wordt aangenomen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie