Zo houd je letterlijk en figuurlijk jouw hoofd koel op je werkplek

Zo houd je letterlijk en figuurlijk jouw hoofd koel op je werkplek

Redactie Baaz

De zomer is vaak een periode van zon, warm weer en ontspanning. Maar tijdens deze warmere periode kan het voor medewerkers lastig zijn om het hoofd koel te houden op de werkplek – zowel letterlijk als figuurlijk. In Nederland zijn de zomertemperaturen dit jaar vrij mild, maar misschien heb je wel een workaction in het buitenland waar het veel warmer is. Kortom, remote en op kantoor werkende werknemers hebben wel eens te maken met een warme werkplek. In dit artikel worden daarom effectieve strategieën uitgelicht om comfortabel en gefocust te kunnen werken op warme zomerdagen.  

 

Een kijkje in de wetenschap

Wist je dat je brein letterlijk ‘verhit’ kan raken wanneer je te lang aan hoge temperaturen wordt blootgesteld? Onderzoek heeft aangetoond dat warme omstandigheden en een hoge lichaamstemperatuur jouw cognitieve functies kunnen beïnvloeden, zoals concentratie, besluitvorming en probleemoplossend vermogen[1]. Een verhoogde lichaamstemperatuur kan daarom leiden tot verminderde alertheid en een trager denkvermogen. Dit betekent dat het handhaven van een prettige lichaamstemperatuur niet alleen een kwestie van comfort is, maar ook van productiviteit en efficiëntie.

Hoe blijf je fysiek koel?

Hieronder staan enkele praktische tips om koel te blijven op jouw werkplek:

  1. Slimme kledingkeuzes: Kies voor lichte, ademende stoffen en lichte kleuren om warmteopbouw te minimaliseren. Denk aan katoen en linnen, die de luchtstroom bevorderen en zweet helpen verdampen.
  2. Hydratatie: Drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven en oververhitting te voorkomen. Houd een herbruikbare waterfles binnen handbereik.
  3. Luchtige werkplek: Creëer een comfortabele omgeving op je werkplek. Gebruik ventilatoren of airconditioning om de luchtstroom te verbeteren. Heb je geen toegang tot een airco? Houd dan de gordijnen dicht of zoek de schaduw op.
  4. Gezonde snacks: Kies voor lichte en voedzame snacks, zoals vers fruit en groenten, om je energieniveau op peil te houden zonder je lichaam extra te belasten met hoge suiker pieken.
  5. Koele gadgets: Gebruik technologische hulpmiddelen zoals draagbare ventilatoren of verkoelende nekkussentjes om jezelf koel te houden.

Carolien Wesseling, HR Director Manutan Benelux, Germany, Nordics, East and South Europe bevestigt bovenstaande tips en vult aan: “Het hoofd figuurlijk koelhouden valt of staat daarnaast met een goede planning, duidelijke communicatie en het stimuleren van teamwork en persoonlijk welzijn. Of men nu thuis, op kantoor of vanaf de vakantiebestemming werkt.”

“Het creëren van een comfortabele werkomgeving, flexibele werktijden, het stimuleren van pauzes en ontspanning zijn allemaal belangrijke aspecten om het welzijn en de productiviteit van medewerkers te waarborgen. Organiseer bijvoorbeeld een zomerse teamactiviteit ter motivatie. Zo zorg je ervoor dat de zomermaanden een aangename en productieve periode zijn voor het hele team”, aldus Carolien.

 

Lees hier ook:

https://www.baaz.nl/in-2030-zijn-wij-het-meest-duurzame-en-rechtvaardige-technologiebedrijf-in-2040-opereren-we-net-zero

https://www.baaz.nl/freshworks-boekt-19-omzetgroei-in-het-tweede-kwartaal-2023

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie