Zo herken je een goede baas

Zo herken je een goede baas

Redactie Baaz

Iedereen heeft andere ideeën van wat iemand tot een goede leider maakt. Het is dan ook geen eenvoudige klus om de scepter over een team te zwaaien. Je kunt nou eenmaal nooit iedereen pleasen en daarnaast is het geen populariteitscontest. Toch zijn er een aantal punten waaraan je een goede baas kunt herkennen. Baaz zet ze op een rijtje.

Ervaring

Om maar even een open deur in te trappen: je leert het vak het best door het simpelweg te doen. Door schade en schande word je wijzer. De ervaring leert je wat wel of niet werkt en welke mensen je in positieve en negatieve zin als rolmodel kunt nemen. Een faliekante mislukking vertelt je hoe je het volgende keer kunt voorkomen. Voor leidinggeven geldt hetzelfde verhaal. 

Perspectief

Young professionals die net om de hoek komen kijken denken geregeld dat ze de wijsheid al in pacht hebben. Uiteindelijk realiseer je pas een aantal jaren, successen en flops later hoeveel er nog te ontdekken valt over zowel de zakelijke wereld als over jezelf. En dat is een relevatie op zich: openstaan voor het idee dat je nog veel kunt leren. Neem feedback dan ook – tot op een zekere hoogte – ter harte.

Koers

Elke onderneming heeft haar eigen doelen en cultuur. Leiders spelen een grote rol in het bewaken van de bedrijfscultuur en moeten zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Een bedrijf wilt een bepaalde koers varen en een goede baas zorgt dat alles in dat plaatje past. Dat hoeft niet zo gestructureerd te zijn als het klinkt: een bedrijf met duidelijke lijnen biedt ook ruimte voor innovatie.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie