Zo creëer je een fijne werkomgeving in de winter

Zo creëer je een fijne werkomgeving in de winter

Redactie Baaz

Nu de pandemie toch echt voorbij is gaat het meeste personeel weer terug naar kantoor, al dan niet in een hybride vorm. In de koude wintermaanden is er niets zo belangrijk als een warme en veilige werkplek die het welzijn van werknemers bevordert en een gevoel van verbondenheid cultiveert. In dit artikel worden daarom drie thema’s besproken om een omgeving te creëren waarin medewerkers zich niet alleen comfortabel voelen, maar ook gemotiveerd en gewaardeerd.

1. Comfort op kantoor

De temperatuur op de werkplek is voor veel medewerkers een discussiepunt. Onderzoek wijst uit dat 39% van de werknemers niet tevreden is met de temperatuur op kantoor.[1] Er werd lang gedacht dat een temperatuur van 22 graden optimaal was voor de productiviteit op kantoor. Een studie uit 2021 wijst echter uit dat er geen relatie is tussen de temperatuur en productiviteit.[2] Om de verschillende temperatuurvoorkeuren van werknemers tegemoet te komen kan het een idee zijn om ruimtes te creëren met verschillende temperaturen.

Gezonde omgeving

Grote kans dat iedereen rond Sinterklaas al flink genoten heeft van alle zoetigheden. Bied daarom als werkgever gezonde en voedzame snacks aan die energie geven, de vitamine reserves aanvullen en het welzijn bevorderen. Denk aan een krat vers seizoensfruit, ongebrande noten en andere gezonde opties die de concentratie en vitaliteit van werknemers stimuleren.

2. Denk aan de ‘mental load’

De feestdagen staan in het teken van samenzijn met familie en vrienden. Voor sommige werknemers kan dit een confronterende periode zijn door bijvoorbeeld het verlies van een geliefde of verbroken familiebanden. Als manager is het daarom extra belangrijk dat je rond kerst op een informele manier individueel vraagt hoe het met ze gaat. Plan een koffiepauze in of ga samen lunchen. Dit geeft de werknemer ruimte om bepaalde gevoelens bespreekbaar te maken en zich gehoord te voelen.

Wees flexibel

December is een van de meest ontregelde maanden van het jaar. Maar liefst vier van de elf Nederlandse feestdagen vallen namelijk in deze feestmaand, waarvan er dit jaar drie op een doordeweekse dag vallen. Erken deze drukke periode als manager en denk mee met je werknemers. Wees, waar mogelijk, flexibeler met werktijden of de mogelijkheden rond thuiswerken.

3. Faciliteer verbondenheid

Organiseer teambuildingactiviteiten die werknemers in staat stellen om samen te komen en een gevoel van verbondenheid op te bouwen. Dit kan variëren van ijsbrekers zoals informele koffiepauzes of een kerstlunch, tot fysieke winterse evenementen, zoals een uitje naar de lokale schaatsbaan. Het bevorderen van een positieve teamcultuur draagt bij aan een warme en ondersteunende werkomgeving.

Geschreven door: Carolien Wesseling, HR Director Benelux, Germany, Nordics, East and South Europe

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie