Zo combineer je een managersfunctie met kinderen

Zo combineer je een managersfunctie met kinderen

Redactie Baaz

Als ouder weet je dat het opvoeden van kinderen al een fulltime baan op zichzelf is. Maar wat als je ook nog eens carrière wilt maken? Het is een spannende balans tussen kiezen voor jezelf en een voorbeeld zijn voor je kinderen enerzijds en anderzijds het belang van je kroost altijd bovenaan je prioriteitenlijst te zetten. Het is een behoorlijke uitdaging om alle spreekwoordelijke ballen in de lucht te houden en om beide rollen succesvol te combineren. Wil jij weten hoe andere ouders met een functie als manager dit doen? Wij geven je voorbeelden van handige oplossingen die ook voor jou van pas zullen komen. Zo combineer je jouw carrière met het ouderschap, zonder jezelf óf je kinderen tekort te doen.

1. Huur een au pair in

Het is belangrijk om te beseffen dat je nooit op twee plaatsen tegelijk kunt zijn. Dus om te zorgen dat jouw kinderen niets tekort komen qua zorg is het essentieel om een vertrouwd persoon in te huren die thuis is en je kinderen zorg en aandacht geeft. Het is een fijne gedachte dat tijdens werk een au pair of nanny voor je kinderen zorgt. Dit geeft je de geruststelling die je nodig hebt om je te focussen op je werk en dat is cruciaal voor je carrière. Dit geldt uiteraard ook als je als expat aan het werk gaat. Of je nu in China, de VS of Europa een functie hebt, je vindt een goede babysitter of Au Pair bij Nina.care.

2. Stel duidelijke prioriteiten

Je hebt een drukke baan én een gezinsleven. Om dat te kunnen combineren en te zorgen voor een betere balans tussen werk en privé is het belangrijk om duidelijke prioriteiten te stellen. Misschien doe je dit al automatisch, maar wanneer je ze opschrijft, is het veel duidelijker voor jezelf en je partner. Dus, maak allebei een lijst met de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden in zowel je werk als je gezin. Markeer welke taken echt essentieel zijn en focus je daarop. Als er tijd over is, kun je dat besteden aan de minder urgente taken en bezigheden. Dit zal je stress verminderen en het helpt je om beter georganiseerd en gefocust te blijven.

3. Creëer een evenwichtige planning

Het creëren van een evenwichtige planning is cruciaal wanneer je een carrière met een gezin wilt combineren. Zorg ervoor dat je voldoende tijd reserveert voor zowel werk als gezinsactiviteiten. Tegenwoordig zijn er super handige digitale tools die je daarvoor kunt gebruiken, zoals agenda’s, planners en herinneringen. Maar, blijf flexibel. Het is geen wedstrijd om alle zaken van je planner of lijstje af te vinken. Soms kunnen onverwachte zaken zich voordoen, zoals zieke kinderen of vergaderingen die uitlopen. Het is belangrijk om flexibel te zijn en indien nodig je planning aan te passen, zonder hierover in de stressmodus te schieten.

4. Communiceer effectief

Effectieve communicatie is van essentieel belang bij het combineren van je carrière met een gezin. Zorg ervoor dat je open communiceert met je collega’s over je verantwoordelijkheden als ouder en bespreek eventuele behoefte aan flexibiliteit of ondersteuning.

Ook thuis is goede communicatie belangrijk. Bespreek met je partner wat jullie verwachtingen van elkaar zijn en maak een taakverdeling. Op die manier is het mogelijk om samen een evenwicht te vinden in de verdeling van de verantwoordelijkheden. Daarnaast is het belangrijk om open te zijn met je kinderen, tot op zekere hoogte dan, en te praten over je werk en waarom bepaalde tijden wat drukker kunnen zijn. Vertel hen wat je werk inhoudt en laat ze trots zijn op wat hun ouders doen!

5. Maak gebruik van ondersteuning

Het is oké om hulp in te schakelen wanneer dat nodig is. Een au pair is ideaal omdat je dan altijd kunt terugvallen op een jong, flexibel persoon. Maar overweeg ook het inschakelen van een familieleden als oppas, om je kinderen uit school te halen en op te vangen tot jij weer thuis bent. Daarnaast zijn er ook andere vormen van kinderopvang om wat extra ondersteuning te krijgen. Op deze manier kun jij je focussen op je werk terwijl je weet dat je kinderen goed verzorgd worden.

6. Vergeet niet tijd voor jezelf te nemen

Last, but not least, denk aan tijd voor jezelf. Het is gemakkelijk om opgeslokt te worden door alle verantwoordelijkheden voor werk en gezin en daarbij jezelf te vergeten. Het nemen van rust en ontspanning is essentieel voor je welzijn. Quality time of me-time; het maakt niet uit hoe je het noemt, het helpt je om te herladen en beter in balans te blijven. Plan dus regelmatig tijd voor jezelf, zoals het lezen van een boek, wandelen, sporten of andere activiteiten waarvan jij geniet. Dit zal je energie geven en helpt je om een gezonde work-life balance te behouden.

Door deze zes stappen te zetten, zal je zien dat je carrière en je gezinsleven zullen bloeien en jullie volop in het leven staan!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie