Zijn tattoos nog steeds taboe op werkvloer?

Zijn tattoos nog steeds taboe op werkvloer?

Redactie Baaz
Tattoos hebben zich in Nederland sinds de jaren ’90 verspreid onder de bevolking en daarmee is de maatschappelijke acceptatie van deze kunstvorm snel toegenomen. Toch blijkt dat sommige werkgevers nog altijd sceptisch zijn over het imago dat ze overbrengen.

Banenplatform Joblift onderzocht hoe het staat met restricties op het gebied van tatoeages in vacatures en vond een aantal beroepen waarvoor je met zichtbare tatoeages niet de eerste keus bent voor sommige werkgevers.

Tattoos en piercings niet toegstaan

Voor onze analyse hebben we 2.4 miljoen online vacatures doorzocht die in de afgelopen drie jaar werden uitgeschreven. In totaal vonden we 2355 vacatures waarin uitdrukkelijk werd vermeld dat tatoeages niet waren toegestaan voor toekomstige werknemers. Dit lijkt een klein aantal, maar het is opvallend dat de eis überhaupt in vacatures voorkomt. 

Vergelijken we bijvoorbeeld Nederland met Groot-Brittannië, dan zien we dat daar in een totaalaantal van 9.6 miljoen vacatures slechts 37 vacatures te vinden waren waarin tattoos worden beschreven als niet toegestaan. In Groot-Brittannië zijn dit soort omschrijvingen dan ook uitdrukkelijk verboden, terwijl dat in Nederland niet zo is. Naast restricties voor tattoos vonden we in Nederland ook vacatures waarin piercings (1.120 vacatures), gouden tanden (83), en kunstnagels (14) niet werden geaccepteerd voor toekomstig personeel.

Lager-opgeleiden lopen vaker tegen verbod aan

Kijken we naar het vereiste opleidingsniveau op de vacaturemarkt, dan zien we dat het vooral bij lager-opgeleid werk voorkomt dat werkgevers geen sollicitanten met tatoeages accepteren. De vijf beroepen die het meest voorkomen in de 2.355 vacatures die we vonden zijn beveiliger, bedieningsmedewerker, host (gastheer of gastvrouw), schoonmaker, en verkeersregelaar. 

Verdeeld over het land werden de meeste van de 2355 vacatures waarin tattoos worden geweerd in Noord- en Zuid-Holland uitgeschreven. Beide provincies nemen respectievelijk 19.8 procent en 17.5 procent van het totaalaantal vacatures in Nederland voor hun rekening, maar 24.1 procent en 23.4 procent van de vacatures waarin expliciet wordt vermeld dat tatoeages niet zijn toegestaan voor werknemers.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie