Zes handige fiscale tips voor de ondernemer
Zes belastingtips voor ondernemers en dga's

Zes handige fiscale tips voor de ondernemer

Redactie Baaz

Veel verdienen betekent vaak ook veel belasting betalen. Voor de slimme dga zes fiscale need to knows op een rijtje.

Ondernemer, let op zes fiscale valkuilen

​Geld verdienen is net zo leuk als het uitgeven. Behalve wanneer de belasting de gelukkige ontvanger ervan is. Vooral dga's moeten goed op de hoogte zijn van wat er speelt op fiscaal gebied. Baaz zet zes aandachtspunten voor je op een rijtje.

Verruiming eigenwoningschenking 

​Het Belastingplan 2016 kent een structurele verruiming  van de belastingvrije eigenwoningschenking. Bedraagt deze nu jaarlijks 52.000 euro, per 1 januari 2017 stijgt deze naar 100.000 euro. De vrijstelling gaat overigens ook gelden voor schenkingen buiten de familie - gesteld dat ze tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. En voor wie de kleintjes voor 1 januari 2017 al heeft geschonken met gebruikmaking van de eenmalig verhoogde vrijstelling: onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk vanaf 1 januari deze schenking aan te vullen. Je fiscalist kan je hier ongetwijfeld meer over vertellen.

Pensioen in eigen beheer op laatste benen

​​Het pensioen in eigen beheer loopt op zijn einde. Het ministerie van Financien heeft twee mogelijke scenario's voor de regeling geschreven: 1) ​het pensioen in eigen beheer omvormen naar een eenvoudige variant van een oudedagsvoorziening in eigen beheer of 2) een afkoopmogelijkheid van het bestaande pensioen in eigen beheer, waarna het fiscaal niet meer mogelijk is om een oudedagsvoorziening in eigen beheer op te bouwen.

Jacht op fiscale vluchteling geopend

​​Pas op! Staatssecretaris Wiebes van Financien heeft de fiscale emigranten onder de dga's in het vizier. Werden resterende fiscale claims van emigrerende dga's na tien jaar verblijf in het buitenland kwijtgescholden, in de toekomst blijven die gewoon staan. Alleen ondernemers die voor 15 september 2015 zijn geëmigreerd, vallen nog onder de oude regeling.​

​Kleinkinderen

Heb je kleinkinderen? In dat geval kun je elk van hen zo'n 20.000 euro belastingvrij nalaten zonder dat dit ten koste van je kinderen gaat. Wel moet je dan laten vastleggen dat je kleinkinderen het geld pas kunnen opeisen als hun ouders overleden zijn. Voorwaarde is dat dit heel nauwkeurig testamentair is vastgelegd.

​​Nabestaandenrisico verzekerd

Zowel je BV als je nabestaanden lopen een flink risico wanneer het overlijdensrisico voor het partnerpensioen in eigen beheer niet verzekerd is. Zou zonde zijn, want voor de premie hoef je het niet meer te laten; die zijn de laatste jaren namelijk sterk gedaald doordat er meer concurrentie is en omdat we tegenwoordig allemaal veel ouder worden.

Renseigneringsplicht geldt nog voor 2016

Heb je in 2015 een hypotheek aan je eigen kinderen verstrekt of heb je buitenlands geld geleend voor je eigen woning? Een hypotheek bij je eigen BV overeengekomen? Je bent verplicht dit soort zaken door te geven bij je aangifte inkomstenbelasting. En wel voor eind 2016. Weliswaar vervalt deze zogeheten renseigneringsplicht vanaf 2017, hij geldt nog wel. Geef je deze gegevens niet tijdig door, dan kan dit je hypotheekrenteaftrek over 2015 kosten.

Bron: Accent Magazine voor ondernemend Nederland

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie