Zelf personeel zoeken in Nederland: dit zijn de opties

Jordi Smit
Het vinden van personeel kan lastig zijn. Natuurlijk kun je gebruikmaken van een recruiter, maar dit loopt al snel in de papieren. Sommige bedrijven hebben hier het budget niet voor of willen gewoon liever zélf hun personeel zoeken. Wanneer je op zoek gaat naar nieuw personeel, moet je hier actief mee bezig zijn. Er zijn ontzettend veel opties voor het vinden van nieuw personeel. Om je een stukje dichter bij een nieuwe kandidaat te brengen, geven we je een aantal tips. Als je deze toepast, zul je merken dat het vinden van nieuw personeel een stuk sneller gaat.

Online vacaturebanken

Bijna ieder bedrijf begint met het plaatsen van een vacature op online vacaturebanken. Deze manier is en blijft erg effectief. Bijna iedereen die opzoek is naar een nieuwe baan, begint hier namelijk de zoektocht. Het is dus slim om je vacature direct op meerdere websites te plaatsen. Een voorbeeld van dit soort websites is Werkzoeken.nl. Veel bedrijven vinden hier nieuw personeel.

Adverteren

Door te adverteren kun je in een korte tijd veel nieuwe reacties hebben op een openstaande vacature. Het voordeel van adverteren is dat de opties eindeloos zijn. Je kunt offline adverteren in bijvoorbeeld een krant, maar tegenwoordig kiezen steeds meer bedrijven voor online advertenties. Via onder meer de advertenties van Google vinden veel bedrijven namelijk nieuwe kandidaten, ook kun je kiezen voor advertenties op social media.

LinkedIn

Het voordeel van LinkedIn is dat je heel gericht naar goed personeel kunt zoeken. Je ziet direct wat de functie is van een kandidaat en wat zijn werkervaring omvat. Ook kun je mensen via LinkedIn direct benaderen. Het is zelfs mogelijk om via LinkedIn te adverteren.

Benader opleidingsinstituten

Studenten die hun opleiding hebben afgerond, zijn natuurlijk op zoek naar een nieuwe baan. Wanneer je iemand nodig hebt voor een startersfunctie, kan het een goed idee zijn om opleidingsinstituten te benaderen. Door een interessante presentatie te geven aan studenten die bijna afgestudeerd zijn, kun je je bedrijf onder de aandacht brengen.

Beurzen

Er zijn een hoop werkzoekenden die naar beurzen gaan. Zij zijn te vinden op bijvoorbeeld de carrièrebeurs of banenmarkt. Je kunt dit soort beurzen bezoeken of zelf een plek huren. Het is de perfecte plek als je opzoek bent naar nieuw personeel. Vooral wanneer je meerdere functies wilt laten vervullen, is het slim om een keer naar een beurs te gaan. Er is soms wel een investering nodig, maar dit is het zeker waard.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi