Creëer Visie, geef Vertrouwen, Verantwoordelijkheid en Vrijheid

Zeg leidinggevende: durf die controle eens los te laten!

Redactie Baaz
De roep om autonome teams binnen organisaties is luider dan ooit. Leidinggeven is niet langer synoniem aan controleren maar aan loslaten.

Toch blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Er is moed voor nodig om de teugels te laten vieren én vertrouwen te geven, aldus coach Marjan Haselhoff. Ze schreef het boek 'De moed om te vertrouwen waarin ze leidinggevenden in negen stappen' begeleidt bij het in gang zetten van succesvolle zelfsturing.  

Controleren versus coachen

Veel leidinggevenden vinden het doodeng om de controle los te laten. De druk van bovenaf om te presteren is groot. Hoe kun je dan loslaten? Is het niet sneller en beter om zelf de controle te houden? Tegelijkertijd zouden diezelfde leidinggevenden liever meer tijd overhouden voor hun medewerkers. Ze zouden graag een coachende rol op zich nemen als leidinggevende en dat bijt elkaar. De moed om de vertrouwen is geschreven voor al die leiders die uit deze spagaat willen komen.

De weg naar zelfsturing, zoals Haselhoff die beschrijft, is geen opsomming van kant-en-klare tips en trucs maar eerder een zoektocht. De lezer wordt aangemoedigd om in de spiegel te kijken. Het zijn geen antwoorden die de lezer helpen vorm te geven aan het boeiende proces van zelfsturing maar vragen; een soms confronterende maar effectieve manier om iets nieuws én blijvends in gang te zetten, zo meent Haselhoff. Leer eerst jezelf kennen en ga dan met je team aan de slag.

Het 6 V-model voor de leidinggevende

Het 6 V-model van Haselhoff draait om het in gang zetten van de vereiste gedragsverandering bij jezelf als leidinggevende en je medewerkers: creëer Visie, geef Vertrouwen, Verantwoordelijkheid en Vrijheid, vanuit Verbinding en creëer Veiligheid. Wie deze 6 V’s in de vingers krijgt, zal gaandeweg een coachende leiderschapsstijl ontwikkelen. De lezer krijgt daarbij tal van nuttige inzichten en beproefde oefeningen aangereikt.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie