Zanger Joost Klein gaat ondanks kritiek toch naar Eurovisie Songfestival

Zanger Joost Klein gaat ondanks kritiek toch naar Eurovisie Songfestival

Redactie Baaz

Joost Klein (26) heeft besloten om ondanks de oproep tot boycot toch deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival. Hij erkent weliswaar de bezorgdheid van mensen die van mening zijn dat hij vanwege de deelname van Israël moet afzien, maar benadrukt dat hij niet zomaar kan terugkrabbelen.

"Ik denk dat het een te groot dilemma is om de verantwoordelijkheid volledig op mij af te schuiven", vertelde Klein aan de pers op zaterdag, voorafgaand aan Eurovision in Concert in Afas Live in Amsterdam. Meer dan 250 prominente figuren, waaronder Nasrdin Dchar, Najib Amhali en Ramsey Nasr, hebben Klein vrijdag in een open brief gevraagd om niet deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival. De reden voor deze oproep is de situatie in Gaza en het feit dat Israël deelneemt aan het muziekevenement.

Klein gaf toe dat hij de brief nog niet volledig had gelezen, maar is van mening dat deze beslissing niet alleen bij hem ligt. "Als ik een wereldleider was, zou ik al veel eerder actie hebben ondernomen, hoop ik." Hoe dan ook, de zanger heeft niet de intentie om het songfestival in het Zweedse Malmö volgende maand over te slaan. "Nee, ik heb al geboekt, hoor. Ik heb al contracten ondertekend", zei hij. "De plannen gaan gewoon door."

Twan van de Nieuwenhuijzen, het hoofd van de Nederlandse songfestivaldelegatie, heeft ook zijn zegje gedaan over de kwestie of Israël al dan niet mag deelnemen aan het songfestival. Hoewel hij de situatie in Gaza "afschuwelijk" noemt, mengt hij zich niet in politieke discussies. "Het is vooral politiek en daar zijn wij niet voor."

Als delegatiehoofd concentreert hij zich op zijn taak, namelijk het neerzetten van een goede act. "Ons doel is om met Nederland een zo goed mogelijk resultaat te behalen op het songfestival. Dat is waar we ons vooral op richten. (...) We negeren niet wat er elders in de wereld gebeurt, maar we zijn geen politieke organisatie. We richten ons op muziek en entertainment. Dat is waar we voor staan."

AvroTros heeft al laten weten dat ze gewoon een delegatie naar het feest zullen sturen, ondanks de verschrikkingen in Gaza. "Het Eurovisie Songfestival is een apolitiek muziekfestival en geen strijd tussen de regeringen van landen. Dit is dus niet de plek waar dit diepgewortelde conflict kan worden opgelost", aldus de verklaring.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie