Zakelijke variant van Skype voor jouw onderneming
Zakelijke variant van Skype voor jouw onderneming

Zakelijke variant van Skype voor jouw onderneming

Redactie Baaz
Microsoft's Lync Online is nu Skype for Business, zo maakte Microsoft in april vorig jaar bekend. Met deze zakelijke versie van Skype heb je slechts één applicatie voor chatberichten, audio- en videogesprekken, online vergaderingen en samenwerkingen.

Skype kennen we als de software om videogesprekken mee te houden, zonder dat je ervoor hoeft te betalen. Hoewel er jarenlang alleen een versie voor consumenten was, werd deze ook veel gebruikt door de zakelijke wereld. Microsoft zag dit en toverde Lync Online om naar Skype for Business, dat veel voordelen heeft voor elke zakelijke gebruiker.

Van Lync naar Skype

Als onderdeel van Office 365 maakte Lync Online onder meer gebruik van Microsoft Office Online, Exchange e-mail en SharePoint Online. Het was ook mogelijk om berichten te versturen, online vergaderingen te houden en audio- en videogesprekken te voeren. Al deze functionaliteiten zijn meegenomen naar Skype for Business, met een frisse, nieuwe lay-out. Bovendien heeft Microsoft een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan Skype for Business. Zo kun je met je bureautelefoon bellen via de software, al is dit alleen mogelijk als je Skype for Business Server 2015 gebruikt. Hierbij bel je via de Skype interface, terwijl de audio via je telefoon loopt. Dit werkt overigens ook met een smartphone. Degene die je belt ziet jouw nummer verschijnen, precies hetzelfde als wanneer je met je bureautelefoon of smartphone belt. Voordeel hiervan is dat je gemakkelijk bestanden, je bureaublad of bijvoorbeeld een link kunt delen, zonder dat je Skype hoeft te verlaten.

Prettig is de Call Monitor, waarmee je het scherm zowel groter als kleiner kunt maken. Voordeel hiervan is dat je een volledig scherm hebt als je actief meedoet aan het gesprek, maar ook voor een compact scherm kunt kiezen wanneer je alleen het gesprek monitort. Zo kun je gemakkelijk verder werken aan je andere taken, zonder het gesprek stop te zetten. Ook is het mogelijk om het gesprek te muten en af te sluiten. De compacte versie heeft geen beeld, maar is slechts een klein menu. Daarnaast wordt het zoeken naar een contact binnen Skype een stuk gemakkelijker gemaakt. Je kunt met Skype for Business zoeken binnen het adresboek van je organisatie, maar ook naar andere contacten waarvan je weet dat ze Skype hebben. Het voornaamste voordeel van de overstap naar Skype for Business is dat al je contacten onder Skype vallen. Waar het eerder de vraag was of iemand Skype of Lync gebruikte, zijn alle gebruikers nu verenigd onder één programma en wordt de communicatie een stuk gemakkelijker gemaakt.

Samenwerken

Skype for Business laat je gemakkelijk online vergaderen, tot wel 250 personen in één gesprek. Deze gebruikers hebben echter geen Skype nodig, maar slechts een telefoon of internetverbinding. Daarnaast is de online status van contacten gemakkelijk te bekijken in Office, waar je met iedereen kunt samenwerken. Plan bijvoorbeeld vergaderingen in Outlook of begin een gesprek vanuit applicaties als Word en PowerPoint. Bestanden kun je gemakkelijk delen via chatberichten.

Smartphones

Skype for Business is niet alleen te gebruiken op je desktop, maar ook op mobiele apparaten. In juli werd er een variant van de applicatie voor de Windows Phone uitgerold. De Lync 2013-applicatie wordt bij het installeren van Skype for Business automatisch vervangen. Voor de app heb je echter wel Windows 8.1 of Windows 10 nodig. Draai je nog Windows 8.0, dan kun je gebruik blijven maken van Lync 2013. In augustus kwam er een preview-versie voor iOS en Android. Wanneer hier een definitieve variant van uitkomt, is nog niet bekend.

Meer informatie

Meer weten over Skype for Business? Kijk dan hier.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie