Zakelijk optimisme zorgt wereldwijd voor gunstige investeringscondities

Bart Remmers
Het wereldwijde optimisme over de economische vooruitzichten is naar een recordhoogte gestegen.

Uit de resultaten van het International Business Report (IBR) van Grant Thornton blijkt dat het optimisme voor de komende 12 maanden het sterkst is gestegen in Europa en Noord-Amerika, hoewel de cijfers voor alle regio’s historisch robuust zijn. 

De bezorgdheid over de economische onzekerheid is afgenomen en de groei van het bruto binnenlands product zit in de meeste regio’s in de lift. 

Zakelijk optimisme hoogste in 15 jaar

Volgens het IBR is het zakelijk optimisme wereldwijd in het eerste kwartaal van 2018 netto 61 procent – de hoogste score die in 15 jaar onderzoek is gemeten. Opvallende stijgingen in het optimisme zijn gemeten in de ontwikkelde economieën: Noord-Amerika en de EU. 

Het vertrouwen onder Amerikaanse bedrijven ligt met netto 89 procent op een historisch hoogtepunt. In Europa is het zakelijk optimisme in Frankrijk tot recordhoogte gestegen met netto 75 procent. En in het Verenigd Koninkrijk zijn bedrijven niet meer zo optimistisch geweest (netto 31 procent) sinds het Verenigd Koninkrijk voor uittreding uit de EU stemde. 

In Nederland staat het optimisme op netto 90 procent, 2 procentpunt lager dan in Q4-2017. Het vertrouwen onder bedrijven is wijd verspreid; Griekenland is voor het eerst sinds drie jaar weer optimistisch (netto 6 procent). 

Dip in optimisme in China

In heel Zuidoost-Azië is het optimisme gestegen tot netto 61 procent. Dat is de hoogste score in 7 jaar tijd. In China en Japan het optimisme is gedaald. Dat geldt ook voor Latijns-Amerika, waar het optimisme met 10 procentpunt is gedaald tot netto 25 procent. 
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart