Wordt invloed menstruatie op de werkvloer onderschat?

Jordi Smit
De invloed van menstruatie op de werkvloer wordt behoorlijk onderschat. Het heeft namelijk grote gevolgen op de prestaties van vrouwen, zo concluderen onderzoekers van Radboudumc.

Gevolgen menstruatie op de werkvloer

Vrouwen hebben meer last van hun ongesteldheid dan hun werkgevers vooraf inschatten. Gemiddeld missen vrouwen negen dagen per jaar aan arbeidsproductiviteit vanwege menstruatie op de werkvloer. Bovendien melden vrouwen zich gemiddeld één dag per jaar ziek, zo concluderen de onderzoekers. Het grootste arbeidsverlies gaat dan ook niet om het thuisblijven, maar de verminderde arbeidsproductiviteit.

Onderzoekscijfers Radboudumc

De onderzoekscijfers spreken voor zich. Meer dan 80 procent van de respondenten stelt gemiddeld zo'n 23 dagen per jaar minder productief te zijn door menstruatie op de werkvloer. De onderzoekers gaan uit van een gemiddeld productiviteitsverlies van 33 procent, dus komt het totale productiviteitsverlies uit op krap negen dagen. Vrouwen van 21 jaar en jonger blijven vaker thuis gedurende hun menstruatie. Slechts twintig procent van de vrouwen is eerlijk over de reden van hun afwezigheid.

LEES OOK: Derde van vrouwen functioneert niet optimaal tijdens menstruatie

Onderzoek menstruatie op de werkvloer

Het onderzoek is gedaan onder 32.748 Nederlandse vrouwen met een leeftijd van 15 tot 45 jaar. De onderzoekers waarschuwen wel voor de zogeheten 'selection bias', wat wil zeggen dat vrouwen die veel last hebben van hun menstruatie mogelijk eerder aan het onderzoek meedoen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi