Winnen of verliezen?
'Veel ex-topsporters en coaches van Olympische sporters zijn gewilde sprekers voor ondernemersverenigingen'

Winnen of verliezen?

Redactie Baaz
Wat maakt een sporter een topsporter en winnaar van de felbegeerde gouden plak? En wat hebben sporters en ondernemers gemeen? Dat vraagt Jaqueline Zuidweg zich in deze column af.

Wat zijn we allemaal weer ongelooflijk trots op onze Olympische wintersporters! Een geweldige oogst aan medailles en wat was het weer heerlijk om in spanning mee te leven of de rondetijden nog op schema lagen. Maar ook veel medeleven met ‘onze’ Sven die naast de gouden plak op de tien kilometer greep. Zoveel aandacht ging naar hem uit dat we winnaar Jorrit Bergsma bijna vergaten. Maar waarom was Jorrit nu beter? Om antwoord te geven op die vraag hoef je geen schaatsexpert te zijn: onder andere timing, maximale inzet, lef, onderscheidend vermogen, allemaal vaardigheden die maken dat een sporter een topsporter kan worden en kan pieken op het juiste moment. Hoe herkenbaar voor veel ondernemers!

Ondernemen wordt dan ook vaak vergeleken met het bedrijven van topsport. Veel ex-topsporters en coaches van Olympische sporters zijn gewilde sprekers voor ondernemersverenigingen ter inspiratie. Google maar eens op namen als Jacco Verhaeren, Marc Lammers, Jochem Uytdehaage en Erben Wennemars. Geen verrassing dus dat veel (top-) sporters ook succesvol als ondernemer zijn. Voormalig schaatser Ben van den Burg is nu commercieel directeur van het succesvolle Triple IT, een innovatief bedrijf dat websites beheert en consumentapplicaties ontwikkelt en laten we ook Johan Cruyff niet vergeten, die met vallen en opstaan het zakelijk leven heeft ervaren en nu heel succesvol is met de Johan Cruyff Foundation. Door onder meer de realisatie van sportcourts in binnen- en buitenland worden ook alle aanstormende nieuwe (top-) sporters kansen geboden.

En zit er bij mij nog wat Olympisch talent? Ik heb tot nu toe twee gouden medailles weten te bemachtigen: De eerste als lokale turnkampioene op negenjarige leeftijd en de tweede gouden plak was voor mij toch echt het ‘winnen’ van de titel ‘Zakenvrouw van het Jaar’. Je begrijpt dat ik nu niet ga stoppen en nog volop in training ben voor de volgende finale, al is de finishlijn nog wat wazig, zullen we maar zeggen. Ik houd jullie uiteraard graag op de hoogte, mocht ik in een nieuwe selectie worden opgenomen.

Ik adviseer jullie nu ook om alvast met de ondernemerstraining te starten, zodat je kunt worden opgenomen in het volgende dreamteam. De Olympische droom kan namelijk nu ook beginnen voor studenten van het MBO en het HBO, want de competitieperiode is gestart! Via een halve finale en uiteindelijk de Nationale finale kunnen Companies strijden om de titel Student Company van het Jaar! En heb je een beetje ondernemerslef, dan reserveer je ook nu alvast maandag 2 juni in je agenda, want dan vindt de Nationale Finale plaats in het Beatrix Theater in Utrecht.

Ready? GO!!!!!!!!!!!!! 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie