Wie schopt Groot-Brittannië naar een Brexit?

Jonas Bloemen
De situatie rondom de Brexit begint inmiddels steeds meer op een soap te lijken. Het uit de Europese Unie treden van Groot-Brittannië werd eerste meerdere malen uitgesteld en met het vertrek van Theresa May dient zich een volgend hoofdstuk aan: wie volgt haar op.

LEES OOK: Conservatieven uit op harde Brexit

Het terugtreden van Thersa May zorgde er niet alleen voor dat Groot-Brittannië op zoek moet naar een nieuwe premier, het betekende tegelijkertijd dat de conservatieve partij een nieuwe leider moest krijgen. Voor die functie hebben tien politici zich officieel kandidaat gesteld. Degene die uiteindelijk gekozen wordt zal hoogstwaarschijnlijk de premier zijn die Groot-Brittannië definitief uit de Europese Unie kegelt. 

En dus is de vacante positie van premier er eentje met een nog grotere verantwoordelijkheid dan normaal. Eén ding is wel zeker: Groot-Brittannië krijgt een premier die zo snel mogelijk de Brexit wil voltooien. Alle tien de kandidaten hebben zich inmiddels uitgesproken tegen de Europese Unie. Onder hen zijn een aantal namen die al verwacht werden, maar er zijn ook politici die zich verrassend kandidaat gesteld hebben. 

Brexit premier

Boris Johnson is de meest bekende kandidaat. Johnsen was minister van buitenlandse zaken en roerde zich al hevig in de discussie omtrent de Brexit. De Blonde politicus lijkt een van de grootste kanshebbers te zijn om premier en partijleider te worden. Hij is in ieder geval bij de bookmakers de favoriet. Ook de huidige minister van buitenlandse zaken, Jeremy Hunt, doet een gooi naar de functie van premier. Net als zijn collega Minister van binnenlandse zaken Sajid Javid hetzelfde probeert. 

Hunt en Javid zijn niet de enige ministers die het partijleiderschap wel zien zitten. In de kandidatenlijst vinden we ook milieuminister Michael Gove, Rory Stewart, minister van ontwikkelingssamenwerking en Matt Hancock, minister van volksgezondheid. Verder hebben ook voormalig brexitminister Dominic Raab, oud-minister van werkgelegenheid Esther McVey en Mark Harper zich gemeld. Om serieus mee te dingen naar de functie als premier hadden de kandidaten steun nodig van acht parlementsleden. 

Brexit: uittreding Europese Unie

Wie van deze tien kandidaten Groot-Brittannië eindelijk aan een Brexit helpt zal pas halverwege juli bekend zijn. Aan de benoeming gaan diverse stemrondes vooraf. Donderdag zullen parlementsleden van de conservatieven als eerste stemmen. Uiteindelijk blijven er twee kandidaten over. De deadline voor de Brexit staat op 31 oktober. De opvolger van May heeft dus nog even de tijd om zich voor te bereiden op een goede Brexit-deal en een positieve uittreding bij de Europese Unie. De kandidaten zullen zich de komende tijd roeren in een verkiezingsstrijd om zichzelf zo goed mogelijk te promoten bij de collega parlementsleden.