Wetten en regels belemmeren ondernemers

Jordi Smit
Drie van de vier Nederlandse ondernemers zien hun bedrijf groeien en zien mogelijkheden om nog groter te worden. Alle wetten en regels belemmeren echter ondernemers dit te bereiken.

Belemmeringen ondernemers

Dat blijkt uit onderzoek van De Ondernemer. Veel ondernemers blijken mogelijkheden te zien om door te groeien, maar hebben dan wel een aantal belemmeringen. In het onderzoek zegt 27 procent over te weinig werknemers te beschikken. Van hen geeft 22 procent aan niet voldoende financiële middelen te hebben. Maar ook regelgeving is een grote groeistopper. Van de ondervraagden zegt ruim een kwart dat er veel regels zijn die hun groei in de weg zitten. Ook zijn ze veel tijd en energie kwijt aan het invullen van het bijbehorende papierwerk. 'Nederland is het land van de stoplichten en te veel regelgeving’, aldus een van de respondenten.

Oplossing kabinet

Gezien de klachten van ondernemers zou je wellicht niet zeggen dat het kabinet al bezig is de regeldruk te verlagen. Zo verminderen ze het aantal verplichte vergunningen en kunnen ondernemers hun zaken vaker digitaal afhandelen. In het voorjaar maakte het kabinet bekend dat ondernemers, met name in het midden- en kleinbedrijf, vaker betrokken worden bij regelgeving in hun sector. 

Ondernemers merken niets

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) van de Tweede Kamer constateerde zélf dat ondernemers weinig tot niets merken van de goedbedoelde initiatieven van de overheid. Op een internetoproep van deze commissie kwamen meer dan 400 reacties, waarin ondernemers onder meer lieten weten dat zij moeite hebben met dubbele of te complexe regels, die bovendien te snel veranderen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi