Werknemersstress anno 2018: millennials en vrouwen hebben er vaker last van

Bart Remmers
Millennials (mensen geboren tussen 1980 en 2000 ) ervaren ruim twee keer zo vaak hoge of bovengemiddelde stress ten opzichte van hun ouders. Generatie X (geboren tussen 1956 en 1970) ligt hier tussenin, met 29 procent.

Verder leed ruim een kwart van de millennials de afgelopen twee jaar aan zware stress, angsten of depressies. Generatie X en de babyboomers hebben hier minder vaak last van. Dit blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson, waarin zo’n 1.000 Nederlandse werknemers zijn gevraagd naar hun mening ten opzichte van hun gezondheid en pensioenvoordelen. 

Millennials zoeken vaker hulp

Aan de andere kant komt uit het onderzoek naar voren dat millennials makkelijker kunnen praten over hun stress gerelateerde problemen. Vier op de tien (41 procent) millennials zoekt in geval van stress steun bij vrienden, familieleden of collega’s. Bij Generatie X (27 procent) en de babyboomers (20 procent) ligt dit percentage een stuk lager. 

Drie op de tien millennials (30 procent) geven aan bij hun leidinggevende aan te kloppen in geval van stress. Bij Generatie X ligt dit percentage slechts op de helft (15 procent) en bij babyboomers nog lager (12 procent). Daarnaast geeft bijna de helft van de millennials (43 procent) aan dat ze externe hulp zullen zoeken, van bijvoorbeeld een arts, tegenover 30 procent van Generatie X en 25 procent van de babyboomers.  

Verschillende manieren omgaan met stress

Medewerkers kunnen op verschillende manieren omgaan met hun hoge stressgevoelens. Ruim een derde van de millennials leeft zich uit in hun vrije tijd om stress te bestrijden en 45 procent trakteert zichzelf op winkeltherapie. Generatie X (24 procent) en de babyboomers (14 procent) leven zich veel minder vaak uit in hun vrije tijd om hun stress tegen te gaan. Ook is winkeltherapie bij zowel Generatie X (14 procent) als de babyboomers (12 procent) een stuk minder gebruikelijk.  

Vrouwen vaker gestrest dan mannen

Het onderzoek laat ten slotte ook zien dat vrouwen vaker met stress kampen dan mannen. Meer dan drie op de tien vrouwelijke respondenten (32 procent) lijdt aan hoge of bovengemiddelde stress, en 27 procent heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met ernstige stress, angsten of depressies. Bij mannen is dat respectievelijk 28 procent en 15 procent.
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart