Werknemer ligt zondag wakker van naderende werkweek

Redactie Baaz
Een op de drie werknemers in Nederland heeft wekelijks slaapproblemen.

Wie gisteravond wakker lag vanwege de gedachte aan de nieuwe werkweek, staat niet alleen. Driekwart van de Nederlandse werknemers heeft om deze reden wel eens moeite om op zondag in slaap te komen. Voor een derde is dit zelfs een wekelijks terugkerend probleem. Dit is de uitkomst van een opiniepeiling van Monster Worldwide, de moederorganisatie van Monsterboard.nl, onder circa 25.000 werknemers in dertien landen.

De Nederlandse werknemer slaap nog relatief goed in vergelijking met zijn collegas in Groot-Brittanni en de Verenigde Staten. Daar zegt ruim de helft wekelijks te piekeren aan de vooravond van de nieuwe week. Het Europese gemiddelde ligt op 42%.

Wordt jouw zondagnachtrust benvloed door de gedachte aan de volgende werkweek?

NLEUVS
Ja, elke week34%42%51%
Af en toe, een paar keer per maand26%19%18%
Zelden, alleen als ik aan een groot project werk15%17%13%
Nee, nooit25%22%22%


Spanjaarden minste slaapproblemen
In Hongarije liggen de meeste werknemers wekelijks wakker over de naderende werkweek (58%). Het minst druk maakt men zich in Spanje waarbij 36% zegt helemaal nooit wakker te liggen. Een vergelijkbaar percentage geldt voor Denemarken en Noorwegen (beide 31%). In Finland geeft in totaal 87% van de werknemers aan wel eens in bed te piekeren over het werk, waarvan 43% wekelijks en 24% af en toe. Ook in Ierland ligt dit aantal met 86% boven het Europese gemiddelde.

Vicieuze cirkel
Een structureel slaapgebrek aan het begin van de week heeft niet alleen negatieve impact op de werkzaamheden, het kan daardoor ook weer leiden tot een vicieuze cirkel met meer stress en meer slaapproblemen, zegt Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl.

Het is daarom belangrijk om serieus te kijken hoe deze stress en dit slaaptekort tegen te gaan. Enkele tips die helpen zijn het focussen op de dingen die wel goed gaan, in plaats van op de problemen en het maken van een duidelijke to-do-lijst, waardoor je werkzaamheden overzichtelijker worden en je de wirwar in je hoofd ordent op papier. Daarnaast is het van belang om te vakantiedagen te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn en regelmatig je rust te pakken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie