Werkgevers verleggen focus naar behoud van personeel

Jordi Smit
Werkgevers gaan zich het aankomende jaar bovenal richten op bijscholing en behoud van personeel in plaats van het werven van nieuw personeel. Dat stelt het onderzoeksrapport HR-Trends 2019-2020 van adviesbureau Berenschot.

Behoud van personeel bovenaan lijstje

Dit jaar staat het binnenhalen van nieuw talent nog op de voorgrond van het bedrijfsleven, komend jaar slaat de trend om, zo verwachten de ondervraagde hr-professionals. Drie kwart van de ondervraagden heeft momenteel problemen met de werving van nieuwe medewerkers. 'Het lijkt erop dat de hr-professionals voor het eerst in jaren niet werden overvallen door de krapte op de arbeidsmarkt', zo staat in het rapport. Het behoud van personeel komt naar verwachting op de voorgrond te staan.

Weinig maatregelen behoud van personeel

Ondanks de verschuiving, heeft 22 procent van de ondervraagden nog geen aanvullende maatregelen genomen om werknemers aan boord te houden. De bedrijven die dit wel al plannen hebben voor het behoud van personeel, kiezen er vooral voor om het opleidings- of loopbaanprogramma te intensiveren. Bovendien voert een deel van de bedrijven een flexibeler arbeidsvoorwaardenpakket in, of wordt de betrokkenheid onderzocht.

LEES OOK: Vast contract: jongeren behalen mijlpaal steeds later

Personeel aantrekken

Overigens betekent de verwachtingen voor aankomend jaar niet dat bedrijven geen problemen meer hebben bij het aantrekken van nieuw personeel. Dit zal naar verwachting zelfs lastiger worden dan voorheen. Vooral in het onderwijs is het moeilijk om nieuw personeel te werven.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi