Werken tijdens privétijd wordt norm

Redactie Baaz
De grens tussen werk en privétijd raakt steeds meer vervaagd.

De maatschappij raakt steeds verder ingespeeld op het overal en altijd werken. Veel werknemers kunnen met hun smartphone op elk moment hun zakelijke e-mail bekijken en zakelijke berichten op scoiale media lezen en verspreiden. Bijna 80 procent van de ondervraagden doet dit in privétijd, zo blijkt uit onderzoek van Unique.

240 uur

Het merendeel van de ondervraagden vindt het niet erg om thuis zakelijk bereikbaar en actief te zijn. Werknemers met een smartphone werken per jaar gemiddeld 240 uur meer dan het personeel dat uitsluitend op kantoor werkt, zo is te lezen op metronieuws.nl. Daar vertelt Harry Lindelauf van FNV dat hij niet opkijkt van deze ontwikkeling:

‘Het nieuwe werken betekent ook dat je in werktijd privédingen kunt doen. Per saldo zal de balans werk-privé wel ergens in het midden uitkomen. Dus nee, ik zie die smartphone, en meer in het algemeen het hele nieuwe werken, niet als bedreiging voor werknemers. Ik ben er al helemaal niet voor om werken in privétijd in cao’s te gaan vastleggen.’

Ook Algemeen directeur Raymond Puts van Unique komt aan het woord. Volgens hem is Het Nieuwe Werken een feit. ‘Werk is steeds minder gebonden aan tijd en plaats. Dat moeten zowel werkgevers als werknemers accepteren.’

Opletten

Beide heren zijn het er over eens dat werknemers wel moeten blijven nagaan of er niet teveel privétijd verloren gaat door zakelijke bezigheden en of privé-bezigheden niet ten koste gaan van de werktijd. Ze zien een duidelijke vervaging tussen privé en werk optreden en daar moet personeel zorgvuldig mee omgaan.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie