Werkdruk en stress: een derde werknemers denkt na over ontslag nemen

Redactie Baaz
Het zijn opmerkelijke en zorgwekkende cijfers: ruim 30 procent van de werknemers denkt weleens aan ontslag nemen. Aanleiding is een personeelsgebrek en te hoge werkdruk. De stress die dat veroorzaakt is voldoende te overwegen om op te stappen, zo blijkt uit onderzoek van RTL Z en Menzis.

Het vasthouden van personeel is volgens de verzekeraar en de zakenzender een van de grotere uitdagingen op de krappe arbeidsmarkt. 'In diverse sectoren is het gebrek aan personeel zo nijpend dat het de bedrijfsvoering belemmert. Medewerkers die daadwerkelijk vertrekken laten een gat achter dat niet snel opgevuld kan worden.'

De meeste werknemers bikkelen gewoon door (53 procent), blijkt uit de peiling. Maar tegelijkertijd slaat meer dan de helft een leuk aanbod zeker niet af, blijkt uit de antwoorden op een andere vraag van RTL Z en Menzis.

Hogere werkdruk bij het huidige personeel

Eerder bracht UWV naar buiten dat ruim vier op de tien werkgevers verwachten dat het moeilijker wordt om vacatures te vervullen. Van deze bedrijven denkt 60 procent dat dit tot hogere werkdruk bij het huidige personeel leidt.

In het onderwijs en de zorg is dit percentage nog hoger. Dit blijkt uit een onderzoek van UWV naar moeilijk vervulbare vacatures onder ruim 6.700 bedrijven.

Uit de enquête blijkt dat 40 procent van de vacatures moeilijk vervulbaar is. Dit is een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen nog een derde van de vacatures lastig in te vullen was. Doordat het voor werkgevers steeds lastiger is om personeel te werven, komt er meer druk op het huidige personeel. Van de bedrijven binnen zorg en welzijn die verwachten dat het moeilijker wordt om vacatures te vervullen denkt 70 procent dat dit zal leiden tot meer werkdruk. Bij onderwijsinstellingen is dit zelfs 85 procent. 

Sectoren met grootste problemen

De wervingsproblemen zijn het grootst voor ICT-beroepen (70 procent) en technische beroepen (64 procent). In de zorg en het onderwijs geldt dit voor de helft van de vacatures. Voor bedrijfseconomische, administratieve of creatieve functies vinden werkgevers makkelijker personeel.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie