Welke verwarmingsoptie kies je als ondernemer?

Redactie Baaz
Ook als ondernemer word je geconfronteerd met duurzaamheid en het overstappen van fossiele brandstoffen naar schonere energiebronnen. Bij een ondernemer komt dan een belangrijke vraag naar boven: wat kost dat?

Als ondernemer let je namelijk op de kosten. Het goede nieuws is dan ook dat je als ondernemer enorme kosten kunt besparen en als je het slim speelt zelf kan verdienen aan energiezuinigheid. De kosten voor aanschaf en aanleg van schone energiesystemen dalen drastisch, dus je investering zal steeds sneller worden terugverdiend. Als je je eigen schone energie produceert, bespaar je de kosten die je nu betaalt aan de energieleverancier en bij een overschot kan je extra besparen door dit aan het energienet terug te leveren. Houd er ook rekening mee dat jouw (potentiële) klanten steeds kritischer worden. Steeds vaker zal men een bewuste keuze maken voor een leverancier die groen is. Met het gebruik van schone energie kun je dus ook een nieuwe doelgroep aantrekken.

Zonnepanelen

Heb je een bedrijfsruimte met een groot dakoppervlak? Dan is dit een ideale plek om zonnepanelen te laten installeren. Zonnepanelen bevatten zonnecellen. Deze zonnecellen zullen de warmte van de zon opvangen en deze energie doorgeleiden naar een omvormer. De omvormer is noodzakelijk bij zonnepanelen. Stroom van zonnepanelen is namelijk gelijkstroom, terwijl ons stroomnetwerk op wisselstroom werkt. De omvormer zal de gelijkstroom omzetten naar wisselstroom. Je blijft aangesloten op het energienet, dus je hoeft niet bang te zijn dat je op dagen zonder zon ook zonder energie zit.

Je kan dus zowel stroom van het energienet als van je zonnepanelen afnemen. Dit werkt eenvoudig met behulp van een terugdraaiende teller. Als je stroom afneemt van het energienet zal de teller vooruit draaien. Gebruik je eigen stroom van je zonnepanelen, blijft de meter stilstaan. Het leuk is dat als je een overschot hebt aan energie dat door je zonnepanelen is opgewekt, je deze energie naar het energienet kunt sturen. Vervolgens zal de meter terugdraaien. Dit kan als ondernemer zeer lucratief zijn. Vooral als je als beginnende ondernemer erg op de kosten moet letten is dit een manier om flink op je energiekosten te besparen. De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren flink gedaald, dus een investering in zonnepanelen heb je snel terugverdiend.

Warmtepomp

De warmtepomp is een veelbelovend alternatief om zonder gebruik van fossiele brandstoffen je bedrijfsruimte te verwarmen. De werking van warmtepompen je vergelijken met een koelkast. De koelkast koelt niet, maar onttrekt warmte met behulp van een koelmiddel uit je koelkast. De pomp doet dit ook. Ook hier wordt gebruikgemaakt van een koelmiddel om warmte aan de omgeving te onttrekken. Uit welke omgeving de pomp warmte onttrekt is afhankelijk van het soort pomp die je hebt. Er is een pomp die warmte onttrekt uit de grond, uit het grondwater of uit de lucht.

Een voordeel is dat de pomp gewoon aangesloten kan worden op een bestaande centrale verwarmingsinstallatie. De compressor in de warmtepomp is het enige onderdeel dat nog elektriciteit verbruikt. Het is daarom heel goed mogelijk om de pomp te combineren met zonnepanelen, zodat je je eigen elektriciteit gebruikt. Het laten installeren van een pomp is afhankelijk voor welke soort je kiest. Installatie van een luchtwarmtepomp zal binnen een dag gerealiseerd kunnen worden. Bij een grondwaterwarmtepomp kan installatie tot een week duren.

Hoogrendementsketel

Een alternatief voor een conventionele cv-ketel is de hr-ketel. In de hr-ketel vindt condensatie plaats en dit zorgt ervoor dat je een veel hogere verbranding bereikt. Hierdoor verbruik je veel minder energie. Je hebt met een hr-ketel dus een veel hoger rendement. Dergelijke ketel is dus een goed begin voor het verduurzamen van jouw onderneming, zonder een al te grote investering. Een hr-ketel draait gewoonlijk op aardgas, maar is ook om te zetten zodat deze draait op andere gassoorten. Ook kan de ketel later worden uitgebreid met een warmtepomp. Als ondernemer kan dit behoorlijk schelen in de kosten.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie